Jump to content

Rastava supružnika različitih nacionalnosti i djeca


Anka1234

Preporučene objave

Poštovani,

Muž je Španjolac, ja sam Hrvatica. Vjenčali smo se u Hrvatskoj. Živimo većinu godine u Španjolskoj, ali provodimo i dosta vremena u Hrvatskoj. Imamo jedno dijete koje se rodilo u Španjolskoj. Trenutno sam po drugi puta trudna. Zanima me, u slučaju rastave braka, da li djecu mogu odvesti u Hrvatsku i što je za to potrebno? Da li rastava braka može biti pokrenuta u Hrvatskoj? I da li država rođenja djece utječe na to gdje mogu živjeti u slučaju rastave roditelja ili na to utječe boravište? Jer ne znam da li je bolje da rodim u Španjolskoj ili RH. Te koliko je potrebno boraviti u RH kako bi djeca legalno mogla ostati sa majkom u RH nakon rastave braka iako otac nije u suglasnosti. Unaprijed hvala na vašem odgovoru! Lp, Ana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Puno vam hvala na odgovoru! Imamo prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i u Španjolskoj jer često putujemo izmedju te dvije zemlje i boravimo duži period (npr. dva mjeseca u Hrvatskoj, nakon toga 3 u Španjolskoj,itd.). Djeca imaju hrvatsku domovnicu, što znači da imaju i hrvatsko državljanstvo, da li to ima neki uticaj? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda pretpostavljam da bi bilo koji sud bio nadležan. Kod nas prvo morate pred CZSS mjesta vašeg zajedničkog prebivališta prvo pokrenuti postupak obveznog savjetovanja prije razvoda braka, gdje biste se trebali dogovoriti s kojim će roditeljem djeca živjeti, kako će viđati drugog roditelja te koliko će taj roditelj plaćati alimentaciju (ili već neki drugi model zajedničke skrbi za djecu). Ako postignete sporazum,  sklapate plan zajedničke roditeljske skrbi koji se samo potvrđuje, odnosno odobrava na sudu i ima funkciju kao presuda. Ne postignete li sporazum, dobit ćete od CZSS izvješće da je obvezno savjetovanje provedeno, jer je to formalni preduvjet da podnesete tužbu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija