Jump to content

Podjela preostalog novca nakon zatvaranja kredita i rastave braka


Mandrak.tg

Preporučene objave

Legalis

Kupili smo kuću 2006. god kreditom ( u CHF, na 25 godina, ja sam nosioc kredita, garancija je moj obrt, a bivši suprug je sudužnik) i upisali zajedničko vlasništvo. Uredno smo vraćali rate, sve iz mojih prihoda. 
2014- e godine smo se rastavili. Suprug je preselio roditeljima, a ja sam ostala u kući sa 2 djece ( srednji sin povremeno zaposlen, mlađi se školuje, u vrijeme razvoda bio je maloljetan). Najstariji živi kod bake.
Kuća se prodaje od dana razvoda, rate su oko 1000€, kredit je konvertiran, čeka se suđenje za ništetnost i preplatu kamata.
Sada kad imamo kupce, ne možemo se dogovoriti oko raspodjele preostalog novca nakon što zatvorimo kredit. Radi se o oko 100000 € u ovom trenutku. Bivši suprug želi sve po pola, a ja sam za to da ne dijelim s njim novac uplaćen za kredit nakon razvoda 2014. god jer nije sudjelovao u vraćanju kredita. Također je upitna i moja polica životnog osiguranja ( vrijednosti od oko 30000€) koja je vinkulirana u korist banke. 
Ljeti sam iznajmljivala kuću te sam bivšem suprugu dužna pola tih prihoda. ( radi se o oko 8000€) 
On smatra da ga želim prevariti i da mu pripada i novac uplaćen s moje strane nakon rastave iako nikad nije ništa uplatio nakon razvoda ( a ni prije, što ne smatram upitnim jer smo tada bili u braku).
Moja pitanja glase:

-Jesam li dužna uvažiti stanarinu bivšeg supruga jer je nakon razvoda neko vrijeme bio podstanar?


-Postoji li ovakav slučaj u praksi i kako bi bilo najpoštenije podijeliti preostali novac nakon zatvaranja kredita? 


-Da li je polica mog životnog osiguranja također bračna stečevina i ima li suprug pravo na pola iste?

- Kako podijeliti višak novca koji će proizaći nako suđenja za ništetnost kredita i preplaćenih rata?

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imat ćete nekoliko iznosa oko kojih ćete se morati dogovoriti. Po mom mišljenju, on je dužan snositi polovice anuiteta od prestanka bračne zajednice (samo, 2014. godina, u slučaju tužbe, Vam je u zastari) pa do prodaje. Vi ste dužni snositi njemu polovicu zarade od iznajmljivanja, ali ne i podstanarstvo (jer je iznajmljivanje korist koju ste stekli). Polica životnog osiguranja se također, ako se ne varam, plaćala uz anuitete ili jednokratno nekada ranije? Isto tako, tko je tužitelj u parnici radi CHF? (vjerujem Vi kao nositelj kredita)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija