Jump to content

Otvaranje paušalnog obrta sa kombiniranim djelatnostima


Barbi Barbs

Preporučene objave

Poštovani/a,


želim otvoriti paušalni obrt za instrukcije iz engleskog jezika pod 85.59 i za marketing i oglašavanje pod 73.11 i 73.12, ali imam završeni Pravni fakultet. U međuvremenu stekla sam certifikat koji mi omogućava predavanje engleskog bilo gdje u svijetu, dok za marketing nemam nikakve certifikate, nego samo radno iskustvo, pa me zanima:


1. da li mogu otvoriti paušalni obrt s tim kombiniranim djelatnostima i da li su potrebni ispunjeni neki posebni uvjeti za oboje (jedna mi osoba tvrdi da ne mogu držati instrukcije djeci jer nemam diplomu iz engleskog jezika, iako u uvjetima za otvaranje obrta piše da nisu potrebne nikakve kvalifikacije za instrukcije niti da je podjela po odraslima i djeci ovisno o diplomi)?

2. vlasnica sam stana u kojem bi održavala instrukcije i provodila marketinšku aktivnost, ali zbog odgovornosti čitavom imovinom darovala bih stan roditeljima prije otvaranja obrta (koliko znam, za to se ne plaća porez). Zanima me da li već samom predajom dokumenta za uknjižbu ugovora o darovanju u zemljišne knjige već mogu tražiti njihovu suglasnost za obavljanje obrta u stanu ili moram čekati da uknjižba bude vidljiva u knjigama (što zna potrajati nekoliko mjeseci, a presumira se pravo vlasništva čim se predaju papiri)?

3. da li stan mora ispunjavati neke posebne uvjete za ove dvije djelatnosti i da li to netko dolazi pregledavati? I da li se mojim roditeljima kao budućim vlasnicima može dogoditi da odgovaraju nekako sa stanom u slučaju da npr. obrt ima dug (pretpostavljam da ne)?

4. radno vrijeme bih stavila po dogovoru - da li je to moguće za obje djelatnosti?

5. da li savjetujete da stavim više djelatnosti pod obrt kod osnivanja ako nisam sigurna da li ću u budućnosti i to nuditi ili se to može naknadno uvrstiti (pretpostavljam da ne), nego se određuje kod osnivanja)? I da li se pod djelatnosti stavlja čitava kategorija (85.59) ili podstavke te kategorije (privatna poduka učenika i studenata)?


Hvala puno unaprijed na svim savjetima!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Da. To su sve slobodni obrti (obrti za koje ne morate nužno biti te struke) tako da možete bez zapreke obavljati te djelatnosti

2. Iskreno ne vidim razloga zašto bi ovo radili osim ako ne misliti mućkati s doprinosima, ne plaćati davanja državi. Ako mislite raditi pošteno onda se nemate čega bojati. Dosta je njihova suglasnost uz presliku darovnog ugovora (ako se već odlučite na to onda preporučam da napravite uknjižbu kod bilježnika jer ide daleko brže nego u gruntovnici)

3. Ako su propisani minimalni tehnički uvjeti za te djelatnosti prije početka obavljanja morati ćete ishoditi rješenje o zadovoljavajućim MTU. Podnesete zahtjev, priložite dokumentaciju, platite naknadu, dođu iz općine vidjeti zadovoljava li uvjete prostor i ako je sve ok dobijete rješenje. To pitanje morati ćete postaviti u nadležnom uredu za gospodarstvo jer ne postoji javno koje sve djelatnosti moraju imati MTU

4. Da.

5. Da, jer je svaka registracija djelatnosti kasnije dodatni trošak (može se obrt kasnije doregistrirati). Jedno od tog dvoje morate izabrati, što ćete izabrati na vama je (85.59 bi bio moj izbor i onda ispod po dodatne djelatnosti tu djelatnosti bi doregistrirao)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovorima! Što se tiče darovnog ugovora, voljela bih to napraviti jer nam je to jedina nekretnina i iako vjerujem da će sve biti u redu, zbog činjenice da se odgovara za obveze obrta čitavom imovinom ne želim da naš stan bude na mene, nego na njih, radi sigurnosti.

uređeno: od Barbi Barbs
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija