Jump to content

jamac ispred nekretnine


sandi87

Preporučene objave

Pozdrav svima... Zanima me dali me banka moze ovršiti preko fine za kredit u kojemu sam jamac iako taj kredit ima za elemente osiguranja nekretninu (sa uhodanim poslovnim prostorom) i zalog na poslovnu opremu (vrijednost cca 70 000€) 

Procitao sam negdje na netu da se banka moze naplatiti prema jamcu jedino onda kada su iscrpljene sve druge mogucnosti za naplatu (u ovom slucaju nekretnina i oprema) - ako je ovo točno o kojem je zakonu riječ i kojem čl.?

 

Naime, dobio sam ovrhu kao jamac, a banka je zaobišla sve druge elemente osiguranja i poslala ovrhu direktno meni! - dali je to legalno? 

Kome podnijeti žalbu? ili je najbolje da angažiram odvijetnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jamac platac...

 

da malo pojasnim situaciju. Partner i ja smo suvlasnici tvrtke - on je većinski vlasnik i upisan je u registar stvarnih vlasnika. Odlučio je dići kredit za širenje proizvodnje. Banka je upisala založno pravo na opremu (kredit je bio namjenski). I on i ja smo jamci platci. S tim da sam ja jamčio svojom plaćom, a on i plaćom i nekretninom.

 

Dakle, zanima me redoslijed naplate tog kredita? 

Ja barem smatram da je stvarni dužnik tvrtka koja ima opremu vrijednu 70 000€ i na koju banka ima založno pravo. Zar se nebi banka prvo trebala naplatiti od stvarnog dužnika (prodajom opreme) pa zatim od jamaca (nekretnina pa tek onda eventualno plaće) 

Po kojoj šemi banka može zaobići sve moguće elemente osiguranja i izvršiti naplatu od manjinskog suvlasnika tvrtke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao jamac platac odgovarate za sve dospjele obveze po kreditu isto kao i glavni dužnik, a banka je ta koja ima pravo birati od koga će naplatiti svoju dospjelu obvezu, pa tako može od Vas ili od njega ili od oboje.  Tako da ovdje nema ništa sporno, tim više što se uvijek prvo pokušava namiriti potraživanje preko novčanih sredstva i plaće/mirovine, a tek onda preko pokretnina i nekretnina. Ukratko, da bi se provela ovrha na pokretninama i nekretninama, mora se dokazati nemogućnost naplate preko novčanih sredstva i plaće/mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija