Jump to content

Primjena Ovršnog zakona


Bero1974

Preporučene objave

Poštovani.

Imam pravomoćnu sudsku ovrhu radi 1600 kn na predmetu pokretnina iz 2006. Ovrha je obustavljena 2014 jer ovrhovoditelj nije predložio drugu dražbu.

U procesu sam da ce mi majka darovati stan koja ce mi biti jedina nekretnina u kojoj stanujem, a nemam druge imovine.

Ovrhovoditelj može podnjeti prijedlog ovrhe npr na predmetu nekretnina temeljem ovršne isprave prijašnje sudske ovrhe na pokretninama iz 2006.

U tom slučaju koji OZ se primjenjuje; novi OZ kad ovrhovoditelj podnosi prijedlog ili stari iz 2006. koji je vrijedio iz ovršne isprave koja je temelj za novi ovršni prijedlog?

Pitam iz razloga jer noviji OZ zabranjuje ovrhe na jedinoj nekretnini ovršenika u kojoj stanuje radi tražbina male vrijednosti (do 40,000kn), a tražbina je 1600 kn.

Naravno, dug ću podmiriti prije ikakve nove eventualne ovrhe i neću dozvoliti ovrhu na nekretnini ali odgovor na pitanje me generalno svejedno interesira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Godište ovršnog zakona
  • Borbena7 je promijenio naziv u Primjena Ovršnog zakona

Hvala. Mislio sam da je moguće da bi se primjenjivao ipak novi OZ budući da je prijašnje rješenje obustavljeno i nije moguća promjena predmeta i sredstva ovrhe temeljem čl 5 OZ-a nego samo novi ovršni prijedlog na nekretnini temeljem ovršne isprave. Naime iz sudske prakse sam pročitao da nije moguća promijena predmeta ako je prijašnje rješenje obustavljeno nego je moguće samo novi ovršni prijedlog na koji se naplaćuje sudska pristojba. Nije sporna tražbina niti predmet utvrdene iz ovršne isprave za koju se primjenjuje tadašnji OZ, nego novi prijedlog koji se vrednuje i smatra kao novi ovršni postupak temeljem ovršne isprave za ovrhu na nekretnini koji bi se trebalo primjenjivati zakon iz koje potječe odluka odnosno novi OZ.

uređeno: od Bero1974
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija