Jump to content

Otkaz postojećeg ugovora o radu s ponudom novog ugovora


TestPiki

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas za pomoć. Poslodavac mi je ponudio (tj. ponudit će mi) otkaz postojećeg ugovora o radu s ponudom novog ugovora - radi smanjenja ugovorene plaće. Novi ugovor glasi na isto radno mjesto (u organizacijskoj strukturi ništa nije mijenjano) s ponuđenom nižom plaćom. Nadalje, ponuđen mi je predmetni ugovor s datumom u prošlosti - otkaz i novi ugovor glase na 01.03., a ugovor mi je uručen, tj. biti će mi uručen 29.03. (odmah i upit o tome je ovo zakonito). Budući da nisam pravnik, čitanjem Zakona o radu, nejasan mi je članak 115. st. 5. u dijelu "...na istim poslovima zaposliti drugog radnika". Ukoliko tko ima kakav savjet, zahvalan sam.

Unaprijed Vam hvala i srdačan pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
Na 29. 03. 2021. at 1:22, TestPiki je napisao:

Poštovana,

zahvaljujem na odgovoru. Ako Vas još mogu zamoliti za pojašnjenje - ukoliko mi ponude ugovor na isto radno mjesto uz smanjenje ugovorene plaće, a bez mijenjanja organizacijskog ustroja, to je u skladu sa ZOR-om? Dakle, nema osnova za prigovor ili?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Provjertite da li je možda visina plaće za vaše radno mejsto određena pravilnikom o rad ili kolektivnim ugovorom ili nekim zakonom. S obzirom na broj zapsolenih, vaš poslodavac bi trebao imati pravilnik o radu kojim se, između ostalog, određuje visina plaće i ostala materijalna prava (prijevoz, jubilarne itd).

Ako je vidina plaće određena nekim od gore navedenih akata, onda se ona može mijenjati prije svega tim aktima. U slučaju da nije tako tj. da vam prema ugovoru o radu pripada manja plaća od one određene npr. pravilnikom o radu, poslodavac vam je dužan isplatiti onu plaću utvrđenu pravilnikom o radu. (čl.9. ZOR-a - povoljnije pravo).

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija