Jump to content

Dug na nasljednoj nekretnini


Legaldom

Preporučene objave

Poštovani molio bi Vas pomoć oko ove zavrzlame koja je zadesila mog prijatelja. 

Radi se o kući koja je podijeljena na dvije polovice. Jednu polovicu ima otac a drugu polovicu sin. Sin je preminio a otac je živ te je potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju za što daje svoju polovicu nekretnine.

Problem u cijeloj priči je taj da je sin na svoju polovicu od privatne osobe uzeo pozajmicu koju je trebao vratiti jos prije 11 godina. Naravno sada teku i kamate itd.

Moje pitanje je:

-na koji način provesti postupak čišćenja nekretnine da bude 1/1, 

- da li ta terećena polovica nosi sa sobom kakvu obavezu za nasljednika druge polovice, očeve polovine koja je čista i bez terete te koja je regulirana ugovorom o doživotnom uzdržavanju

-postoji li mogućnost provjere navedene pozajmice koja je opteretila prvu polovinu iz razloga što svi sumnjaju u njenu vjerodostojnost i legitimnost. Novac nitko nikad nije vidio

-da li to dugovanje može podlijeći zastari jer više od 10 godina nije pokrenut niti jedan postupak za naplatu potraživanja.

I akk imate još koji savjet vezano uz navedenu problematiku.

Lijep pozdrav i ugodan dan!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Borbena7 je napisao:

Tko je naslijedio sina? Očev dio još uvijek glas na njega? Kada kažete da je dio nekretnine opterećen, na što točno mislite i što je upisano u teretnom listu C u zemljišnim knjigama?

Sina će naslijediti otac s obzirom da nema djece. Opterecena je samo polovica koja je glasila na sina. A na teretovnici imaju dva tereta, 1) pravo zaloga na temelju ugovora o zajmu

A drugo terecenje pise kako se temeljem sporazuma ukljizuje pravo zaloga na polovicu sinove nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , Borbena7 je napisao:

Svakako bi trebalo ispitati osnove ovih upisa i prikupiti više informacija. Brisanje tereta samo po sebi ne dolazi u obzir, a podaci s kojima raspolažete su nedostatni. Radi ovih dugova nekretnina može biti predmet ovrhe, a vjerujem da Vam to ne ide u prilog.

Svakako da ne ide :) samo je zanimljivo da taj proces ovrhe nije pokrenut više od 10 godina. Uz to sve, taj dug je jako upitan, ali otom potom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija