Jump to content

Informativni izračun prijevremene starosne mirovine, glupost


Miro28

Preporučene objave

Poštovani,

27.08.2018. zatražio sam informativni izračun prijevremene starosne mirovine. Platio sam onih 70,00 kn pristojbe i dobio lijepo na papiru podatke sa potpisom voditelja postupka, dipl. pravnika. I sa pečatom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Ukupni mirovinski staž mi je 37 god. Izračunata je informativna svota mirovine na dan 1.1.2020. koja iznosi 2243,28 kn.

Ja radim dalje i još 3 puta preko e-građani tražim izračun. Svaki izračun je nešto malo veći radi većeg staža. U siječnju 2021. šaljem sve dokumente i papire za pretkompletiranje spisa. 09.03. predajem zahtjev i dajem otkaz u firmi sa 31.3.2021. Po zakonu se zahtjev može predati najranije mjesec dana od datuma na koji se traži mirovina. Prije tjedan dana dobijam rješenje da se moj zahtjev odbija kao neosnovan jer imam 32 god. i nešto sitno staža. Na zadnjem e izračunu mi kažu da imam 39 god. staža.

Imam 63,5 godina života, dao sam otkaz u firmi i sad sam tu gdje jesam. Da li netko shvaća kako se igra sa sudbinama ljudi kad potpisuje ove informativne izračune?

Ostaje mi da se pokušam ponovno zaposliti ili čekati godinu i pol do starosne mirovine!

Da li je gospođa koja se potpisala punim imenom i prezimenom i ovjereno štambiljom svjesna da dobija plaću za potpuni nerad na svom radnom mjestu?

Sramota, još veća sramota što nije jedina!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa gdje vam je nesto vas radni staz, pa vi radite te silne godine pa valjda znate koliko staza imate, kad ste poceli raditi i koliko godina ste radili.

Uz "informativni izracun mirovine" dobili ste i list "Tablica podataka o plaćama, osnovicama i naknadama temeljem kojih su utvrđeni vrijednosni bodovi za pojedinu godinu." iz kojega se vide vase godine rada i koliki vam je vrijednosni bod za svaku godinu rada.

Dali imate taj obrazac i koliko godina rada imate u tom obrascu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

godine staža su nestale u bespućima povijesne zbiljnosti, u vremenima pretvorbe i privatizacije!

Ali mene prvenstveno zanima kako mi se od 2018. 4 puta daje izračun gdje se navodi da imam 37, 38 i na kraju 39,7 god. staža? I zašto ne bi čovjek vjerovao tim podacima kad ih potpisuje i ovjerava dipl. pravnik, djelatnik mirovinskog?

I onda nastupa ovo što se meni sad dogodilo!

I da, bio sam na razgovoru kod pravnog savjetnika, nema smisla pisati žalbu jer nema osnove. Staž je otpisan zbog neplaćanja doprinosa. I to je bilo devedesetih, sve je u zastari. Od jednog pravnika sam dobio savjet da sam mogu uplatiti staž. Ovi na mirovinskom se smiju na to.

Čista žabokrečina!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost ovo sto vam je predlozio neki pravnik ne stoji institut dokupa staza nije moguc vec jako jako dugo.

Takodjer nazalost kod tog informativnog izracuna nejde se u detalje kao sto se ide kad se da zahtjev za umirovljenje (zato i je samo informativan i neobvezujuci), k tome jos kod ovoga izracuna preko egradjani vi sami upisujete svoje godine radnog staza.

Ali kod pretkompletiranja kojeg ste napisali da ste obavili pocetkom godine to se vec moralo vidjeti, zar niste dobili povretnu informaciju nakon tog pretkompletiranja iz koje bi vidjeli da vam ne stima radni staz pa da ste odustali od davanja otkaza i odlaska u mirovinu., dok nebi napunili godine starosti i otisli u punu starosnu mirovinu.

Ali mislio sam da se  takav staz za koji nisu uplaceni doprinosi priznaju kao godine radnog staza ali ne i kao uplate u mirovinski fond iz koje se izracunava visina vase mirovine, pa niste vi krivi sto vas poslodavac nije uplacivao doprinose za vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , svibanj03 je napisao:

Informativni se računa na temelju staža koji sami napišete u zahtjevu iz toga razloga Vam je svaki put bio prikazan drugi staž.

Pogrešno, sami su odredili ukupno trajanje mirovinskog staža i naveli najpovoljnije godine za izračun (1981-2018) i lijepo piše prema podacima o stažu, plaći i naknadama izračunata je informativna svota mirovine.

Ne radi mi skener pa ne mogu skenirati dokumenat. To je onaj papirnati zahtjev koji se predaje preko područnog ureda i naplaćivao se 70,00 kn. Nikakve podatke ja nisam slao osim oib-a i  adrese na koju će mi se poslati papiri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija