Jump to content

Etika naših novinara


anonimno

Preporučene objave

Temeljem anonimne prijave pokreće se istraga protiv počinitelja kazneog djela x.y. Sve novine sutra dan objavljuju puno ime X.Y. te obrazlažu sumnju da je počinio kaz. djelo to i to, objavljuju to na naslovnicama i sl. Idemo dalje, postupak završava oslobađajućom presudom, međutim javno mijenje je već stvoreno, prekasno je za ispravak, tko je čitao jučer ne mora čitati objavu sutra i sl. Postoji li mogućnost da se podigne tužba protiv novinara i lista- solidarno, a zbog naknade štete počinjene X.Y. Članci su objavljeni već 10 puta, svi temelejm anonimnih prijava, a mišljenje novinara je razvidno iz samog članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema previše veze medicinska dokumentacija ako je nemate, jer će u postupku, ako bude pokrenut, ionako biti provedeno vještačenje na koje se spremite izdvojiti barem 2-3 tisuće kuna.

Iznose naknade će vam odrediti odvjetnik, jer mi ne znamo detalje pa će on bolje znati procijeniti, postoje neke smjernice po kojim a se određuje. Ali, ne, nema veze s brojem prodanih primjeraka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li taj postupak proizveo neopravdano uhićenje? Za slučaj da jest, kao što bi bilo u slučaju neopravdano donesene osuđujuće presude, osoba čiji je ugled povrijeđen na takav način ima pravo zatražiti od suda da se u javnim glasilima objave razlozi koji su doveli do zaključka da su osuda ili uhićenje bili neopravdani - čl. 481. st. 1. ZKP.

 

Takav zahtjev postavlja se prvostupanjskom sudu u roku od 6 mjeseci - čl. 481. st. 4. ZKP.

 

Što se tiče odgovornosti medija, mislim da tu nećete ništa dobiti. Naime, nije bilo riječi o klevetnčkom sadržaju jer su na temelju službenih informacija novinari pratili cijeli slučaj. S obzirom da je u javnom interesu i praćenje sudskih postupaka odnosno kriminalistikih istraga, a da namjera novinara nije bila vas klevetati, to mislim da nema odgovornosti novinara za štetu koja je nanesena vašem ugledu. Kompenzacija zbog neopravdanog povlačenja po medijima upravo proizlazi iz odredbe u čl. 481. ZKP.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nije bilo neopravdanog uhičenja, al' novinari jasno daju naslutiti u svakom tekstu da smatraju da je to k. djelo počinjeno. Kaznena prijava je odbačena. Kako mislite nije bilo klevete? Zamislite da sutra izađe Vaše puno ime i prezime na naslovnici najčitanijeg dnevnika jer Vas se npr. temeljem anonimne kaznene prijave sumnjiči da ste silovali x.y., a Vi u tom ternutku ne znate ni tko je X.Y. To je normalno O.K., završite npr. na psih., ostavi Vas supruga, al' nema veze kako kažete "novinari preko službenih inf. prate cijelii slučaj". Tko onda odgovara za štetu koja je nanesena nedužnima ili nam to daje otvoren put da pišemo kaz. prijave i uništavamo neprijatelje????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

U svakom slučaju imate pravo od listova u kojima je obejavljeno da ste počinili nešto što niste tražiti da na istom prostoru objave ispriku ili Vaše viđenje događaja ili oboje. Imate pravo tužiti novinara, glavnog urednika i list ukoliko su objavili da je kriv netko tko nije pravomoćno osuđen za to krivično djelo. Ako to ne žele objaviti, možete zatražiti sudskim putem da to učine i ujedno tražiti naknadu štete. Ako novinar koji Vas je oklevetao nije završio novinarstvo, možete od nakladnika tražiti posebnu naknadu štete što je dopustio nestručnim osobama (koje nisu polagale etiku novinarstva) da koriste masovno glasilo za ugrožavanje privatnosti i nanošenje štete drugim osobama. Možete tražiti i od Suda časti Hrvatskog novinarskog društva da se očituje o slučaju. Sud časti objavljuje u stručnom glasilu "Novinar" svoje zaključke, a trebali bi ih prenijeti svi listovi, radijske i tv postaje, ako se radi o zlouporabi novinarske struke protiv općih ljudskih prava od kojih je jedno i to da nitko ne smije biti proglašen krivim dok mu se ne dokaže.

Nažalost, novinarom se mogu nazivati i samouke osobe bez morala ako ih vlasnik zaposli da u njegovu mediju blate druge jer u Hrvatskoj nema licenci za novinare, niti se traži potvrda o stručnosti. Umjesto toga postoje nekakve, navodno specijalističke, jednogodišnje škole koje upisuju oni koji ne uspiju upisati fakultete i koje su izborile pravo da daju zvanje novinar, a te škole završi svatko tko plati školarinu. Samo su u Zagrebu tri takve. Oni od etike novinarstva ne uče ni e i zato tražite Vaša prava, od onoga na ispravak i ispriku, sve do sudske naknade štete jer je to dobro i za novinarsku profesiju i prave novinare profesionalce kojima nemoralni plaćenici blate ugled.

Jadran

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija