Jump to content

Ima li zastare


KorisnikX

Preporučene objave

Nas dvoje braće s nećakom želimo podijeliti naslijeđenu parcelu prema vlasničkim udjelima. Nećak se u izvanparničnom postupku nije složio s podjelom po udjelima tj. stanju u katastru, nego nas je tužio jer smatra da mu treba pripasti jedna od dviju starih drvenih kuća koje se nalaze na parceli. Kuća koju traži izgrađena je 1965., a njegov prednik (otac) nije prigovarao da bi mu trebala pripasti kuća ni na ostavinskoj raspravi za našim ocem 1973., ni 1999. nakon smrti majke. Dakle, nećakov otac (moj brat) nije prigovarao, a ni sam nećak nije prigovarao na ostavinskoj raspravi za vlastitim ocem 2013., nego se tek 5 godina kasnije domislio da mu kuća pripada i sada nas tuži. Od svoje gradnje na kući nisu izvršena gotovo nikakva ulaganja, osim sitnih popravaka, budući da je moj brat zadnji u toj kući i živio. Kuća je cijelo vrijeme bila u zajedničkom domaćinstvu s drugom kućom na istoj parceli (bez vl. kućnog broja, zajednički električni i vodovodni priključak), gdje su živjeli naši roditelji i u određenim vremenskim razdobljima moja braća i ja. 

Zanima me postoji li u iznad navedenom negdje zastarni rok za vrijeme u kojem netko može tražiti više od onoga što je naslijedio tj. čega se bez prigovaranja prihvatio na ostavinskoj raspravi za svojim prednikom?

Unaprijed hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 39 minuta, Matrix je napisao:

U konkretnom slučaju nisu od značaja rokovi, već činjenica da li se tužbeni zahtjev temelji na pravu vlasništva ili je nasljedno pravnog karaktera. Vidi članak

Hvala na odgovoru. Možete li mi samo ukratko objasniti koja je razlika u definiciji između zahtjeva koji se temelji na pravu vlasništva ili na nasljednom pravu? Npr. na ovom konkretnom primjeru - ako nećak u tužbi navodi da se ne slaže s podjelom prema vlasničkim udjelima iz katastra, nego da smatra da mu pripada cijela kuća jer je njegov otac kupio građu za tu kuću (iako to nije istina da ju je kupio svojim novcem, nego novcem iz zajedničkog kućanstva, a nema nikakvih papirnatih dokaza ni za jedno, ni za drugo). Temelji li se njegova tužba na pravu vlasništva ili na nasljednom pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija