Jump to content

Kućni red i pušenje


Spectrumus

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam problem sa susjedima koji žive ispod, radi se o suterenskom stanu, mi smo visoko prizemlje.

Uglavnom, radi se o pušenju i smradu koji ulazi u naš stan. Noći su najgore, spavamo s otvorenim balkonskim vratima, koja gledaju na dvorište, ispod su njihovi prozori i dim nam stalno ulazi. Na kraju svaku noć moramo zatvarati prozore i balkonska vrata. Ljudi rade inače u smjenama, dođu kući oko 1-2 u noći i puše tako cijelu noć, do 6-7 dok ne odu spavati.

Na dijalog i kompromis nisu spremni, tako da sad tražimo neko rješenje...

Pronašao sam da Kućni red podliježe zakonu RH i to na temelju članka 86. stavak 1. podstavak 6. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN 91/96.)

II. POSEBNE ODREDBE

1.    Korištenje stanova i poslovnih prostora u stambenoj zgradi

Članak 3.

 Vlasnici, najmoprimci i zakupnici stanova odnosno poslovnih prostora (nastavno: korisnici) dužni su prostorije koristiti pažnjom dobrog gospodara, pazeći da druge vlasnike i korisnike ne ometaju u mirnom korištenju njihovih prostorija.

Korisnik je dužan stambene i poslovne prostore, zajedničke dijelove i uređaje zgrade te zemljište što pripada zgradi koristiti u skladu s namjenom i međuvlasničkim ugovorom, postupati pažljivo te ih čuvati od oštećenja.

i u Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - Zakon.hr pronašao sam dio o imisijama

Članak 110.

(1) Nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

Zanima me sto je sljedeće, da li da zovem policiju pa oni izlaze na teren ili ?

Lp

uređeno: od Borbena7
Naslov
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Kućni red i pušenje
prije 24 minuta, Borbena7 je napisao:

Jeste ih pokušali upoznati sa problemom preko posrednika kao npr. predstavnik stanara ili upravitelj zgrade?

Da, predstavnik stanara je upoznat s navedenom situacijom, a također je i vlasnik navedenog stana, podstanari su u njemu i s njima imamo problem. S njim smo do sad komunicirali puno puta, a on dodatno s njima. Bez uspjeha na žalost. S obzirom na to da smo i mi podstanari javili smo se i vlasnici, koje je također kontaktirala predstavnika i direktno u podstanare ispod nas.

Iskreno u svim tim pokušajima dolazimo do zida, a da ne kažem da je u razgovoru, telefonskom, s vlasnicom bio izrazito nekulturan i bezobrazan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija