Jump to content

Psihičko i ekonomsko nasilje u obitelji


Danijela D

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Pokušati ću biti kratka. 2010.g. kupila sam kuću i kupoprodajni ugovor je sklopljen sa moja dva sina. Sa tim da će mi potpisati plodouživanje. Bila sam u procesu rastave i to sam namjerno učinila, jer je bivši suprug bio izuzetno dužam svima i svakome (što je i razlog rastave). Nakon rastave, sve legalne novčane transakcije (kredit za uređenje kuće i neplaćene režije za stan koji sam mu poklonila 2000.g, pali su na moje ime, jer je on bio nezaposlen. O neplaćanju alimentacije za mlađeg sina, koji je tek upisao fakultet, i nije tako bitno. Bio je punoljetan i nije htio teretiti oca. Stariji je već radio. Stariji nikada nijie plaćao režije za kuću. Kako nisam mogla plaćati režije za kuću i režije za stan, koji je bio moje vlasništvo ( ne onaj poklonjeni mužu), prodala sam stan od 70m2 za 50.000 erura, da se rijšim toga duga. Kredit sam dignula da bi uredila kuću. Uložila sam u nju 35.000 eura, i kasnije, zašparanih 45.000 eura. Dakkle, kupila kuću, i uložila 80.000 eura. Za krov mi je dala mama još 9.000 eura, jer nisam imala  dosta. Zbog "susjeda" iz pakla, nikad nismo do sada uspjeli napravili kanalizaciju, jer nam je prerezao cijevi. U međuvremenu je moja mama ostarila i nije više mogla, a ni ja posjećivati nju i ona nas. Moram napomenuti da sam sa tom glupom prodajom na brzinu, ostala bez posla, tako da je mama pomagala da se mlađi sin odškoluje do kraja i sve završi. Stariji je cijelo to vrijeme radio i nikad nije plačao režije. U nekoliko navrata sam im dala ugovor o plodouživanju, na što je stariji sin gužvao papir i bacao ga, a mlađi je htio, da mu stariji nije zabranio. 

Prije godinu dana, moja mama je sklopila dogovor sa starijim sinom, da će prodati svoj stan, ukoliko pola kuće pripadne njoj, i ona će financirati fasadu. On se obavezao da će meni, napokon potpisati plodouživanje i napraviti kanalizaciju. (Mlađi se sin odselio u Pulu, kupio si stan, jer tamo radi i živi.)). Prolazi i ovo ljeto, ali stariji, još nije napravio kanalizaciju i nije potpisao plodouživanje,. "Svoj stan" renta, a on se preselio djevojci i dolazi 1x tjedno ispumpavati septičku jamu. I redovito pobire "harač" podstanarima. Nisam spomenula da je donji stan poplavio 3 puta i moja mama ga je renovirala 2 puta, i ja 1 puta. 

Dakle, momentalno smo i jedna i druga u lošem psihičkom stanju ( ona ima neopisiv strah od poplave), a ja imam frakturu kičme i ne mogu se penjati na 3. i 4. etažu, a on mi ne dozvoljava da se preselim u srednji stan. (kuća ima tri stana, jedan u prizemlju, i 2 dvoetažna stana). Ne brine o kući, treba se maknuti dimnjak, jer mami vlaži zid u prizemlju, a ona ima KOPB i ne smije živjeti u vlazi. Stalno joj je upaljen odvlaživač zraka, jer je ponekad vlaga i do 80%. On očekuje da mama i dalje financira te njegove egzibicije, koje je morao po dogovoru napraviti. 

Da li da prijavim obiteljsko nasilje nadamnom (psihičko), i nad mamom (ekonomsko i psihičko) obiteljsko nasilje i gdje ? Mama ga se boji, tako da opet moram ja. Ne čudi me da bi moglo biti komentara da sam naivna tuka, ali tako stoji. On je tip koji vrijeđa, koji ponižava, jer je to njegov obrambeni mehanizam. U jednu ruku me se boji, jer zna da imam papire i papire dokaza, pa u čistom očaju mene vrijeđa, a mami obećava. Kako već od 1.lokdown-a čekamo da on to napravi, nemamo više strpljenja. Kakav je moj status ( osim stanara), i da li mogu dati ovim podstanarima otkaz, prijaviti to nasilje, jer sam pročitala, da ako netko zna za nasilje, mora to prijaviti, jer je inače, saučesnik u nasilju. On mi je sin, ali što je previše ........previše je.  Između moje priče ima još puno podataka, skratila sam, koliko sam mogla 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovdje je suština problema imovinsko pravni odnos u Vašoj obitelji, a kako sam shvatio razgovori ne sadržavaju element verbalnog nasilja, već se to sve događa "u rukavicama". Po meni nema elemenata za nasilje u obitelji, pogotovo za ekonomsko nasilje, tu bi trebali biti navedeni nekakvi drugo elementi, da se izrazim - drastičniji elementi (netko vam ne daje sredstva za život, a ovisite o njemu). Što se  verbalnog nasilja, niste bili precizni u navodima da i to prepoznam, ako je bilo vike ili galame na vas od strane sinova to bi moglo proći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Danijela D je napisao:

Prije godinu dana, moja mama je sklopila dogovor sa starijim sinom, da će prodati svoj stan, ukoliko pola kuće pripadne njoj, i ona će financirati fasadu. On se obavezao da će meni, napokon potpisati plodouživanje i napraviti kanalizaciju.

Tko je sada upisan kao vlasnik te kuće? Što kaže taj dogovor da se on obvezuje da će to napraviti, a ako ne napravi? 

prije 15 sati , Danijela D je napisao:

Da li da prijavim obiteljsko nasilje nadamnom (psihičko), i nad mamom (ekonomsko i psihičko) obiteljsko nasilje i gdje ?

Radije tužbom tražite povrat uloženog u tuđu nekretninu.

prije 15 sati , Danijela D je napisao:

Kakav je moj status ( osim stanara), i da li mogu dati ovim podstanarima otkaz,

Ako niste vlasnik ili suvlasnik, ne možete im otkazati najam.

prije 15 sati , Danijela D je napisao:

prijaviti to nasilje, jer sam pročitala, da ako netko zna za nasilje, mora to prijaviti, jer je inače, saučesnik u nasilju.

Što smatrate nasiljem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 minuta, Borbena7 je napisao:

Tko je sada upisan kao vlasnik te kuće? Što kaže taj dogovor da se on obvezuje da će to napraviti, a ako ne napravi? 

Radije tužbom tražite povrat uloženog u tuđu nekretninu.

Ako niste vlasnik ili suvlasnik, ne možete im otkazati najam.

Što smatrate nasiljem?

Nema povišenih tonova, ali me vriježa. A što se tiče dogovora, obavezao se napravviti i financirati kanalizaciju i meni, kao majci potpisati plodouživanje. Vlasnici su moja majka i moj sin. Jer je mlaži sin darovnim ugoorom svoju polovicu kuće prepisao na majku, koja je od prvog dana imala i plodouživanjje. Međutim, on je taj stan uzeo kao "svoj"m a nismo se tako ni dogovarali. Jer kuća nije etažirana . Stoga, koja je polovica njegova, a koja mamina. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sukladno čl. 10. Zakona o zaštiti nasilja u obitelji st. 5. (ekonomsko nasilje kao zabrana ili onemogućavanje korištenja zajedničke ili osobne imovine, raspolaganja osobnim prihodima ili imovine stečene osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i za skrb o djeci), ovdje nema elemenata za takvo što. Kao što kaže Borbena, tužbom tražite povrat uloženog u tuđu nekretninu, jer vidim da vam je to glavni cilj.

PS. također, definicija psihičkog nasilja je nasilje koje je kod žrtve prouzročilo povredu dostojanstva  ili uznemirenost. Uznemironost je ovdje širok pojam, ujedno i vrlo teško dokaziva. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fNije mi uopče cilj dobiti sredstva natrag. Cilj je da se ja spustim dvije etaže dolje i da se mami sanira vlaga. I naravvno da se napravi kanalizacija zbog mogućnosti poplave. Meni se ne seli od tuda. Mama ne zna koji joj dio kuće pripada (kuća ima 4 etaže). Jer kad nje nebude, ona želi znati koji dio ostavlja meni. A ja želim da razmaženko i gotovan, napokon uloži u tu kuću nešto. Jer, nikada nije ništa. Čak je i stan u kojem živi moja mama rentao ( dok je ona živjela u svom stanu u Hotu), što znam da nije smio. Je niti je dobio njenu dozvolu, a novac je sebi uzimao. 

Napomena,........imam slomljen kralježak L4 i fobiju od potresa. Živim na 4. i pola 3. etaže. Dvoetažni stan od cca 55m2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 52 minuta, Danijela D je napisao:

fNije mi uopče cilj dobiti sredstva natrag.

Možda ga na ovaj način prisilite na razmišljanje i promjenu ponašanja.

prije 53 minuta, Danijela D je napisao:

Jer kad nje nebude, ona želi znati koji dio ostavlja meni

Bitno je da to sigurno pripadne Vama. Zašto Vam majka ne dozvoli upis prava plodouživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mama bi mi odmah dala pravo plodouživanja ili služnosti ( jel to jedno te isto ), ali ne zna koji dio!!!!!!!!

Kuća je inače legalizirana i u legalizaciji piše da imamo 2 stana. Jedan u prizemlju. A drugi je troetažni na 2, 3 i 4 etaži. Ja sam 2018.godine, napravila od troetažnog stana, 2 dvoetažna . Jedan je na 2. i djelomično na 3., a drugi je na 4. i djelomično na 3. Dakle, ja ulazim na 3.etažu i imam još 4. etažu. A mama ima zaseban ulaz u prizemlju. Malo je komplicirano. Usmeni dogovor je, ako se kuća proda dijeli se na 3 dijela ( ja ne vjerujem). Svaki stanar, mama i sin su suvlasnici u: 

X 1/2

Y 1/2 , a ne zna se koja polovica.

Nije etažirano. Kako da kuću podijelimo nego na prizemlje i 1.etažu i 2. i 3. etažu. Jedino tako. I da sad idemo etažirati, rekla mi je gospođa koja nam je radila cijelu dokumentaciju da bi trebali napraviti cijelu građevinsku ispočetka da bi etažirali svaki stan posebno. Meni je to suludo 

 

 

Napomena,........imam slomljen kralježak L4 i fobiju od potresa. Živim na 4. i pola 3. etaže. Dvoetažni stan od cca 55m2.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 29. 06. 2021. at 13:19, Danijela D je napisao:

Mama bi mi odmah dala pravo plodouživanja ili služnosti ( jel to jedno te isto ), ali ne zna koji dio!!!!!!!!

Svejedno, jer kada je poslužna nekretnina u vlasništvu više suvlasnika svaki od njih mora trpjeti da se ovlaštenik prava plodouživanja koje tereti njihovu nekretninu njome služi na način na koji ga ovlašćuje njegovo pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 minuta, Danijela D je napisao:

Ali, ona je jedan od dva suvlasnika. Malo sam se iznenadila i ponadala, da je dovoljno da ona potpiše

Nisam baš sigurna da ste me razumjeli.

Posve je jasno da je Vaša majka suvlasnica. Ona kao takva ima pravo raspolagati svojim suvlasničkim dijelom, pa tako može na njemu zasnovati služnost plodouživanja u Vašu korist. I da sve to može bez obzira što njen suvlasnički dio nije točno određen, odnosno unatoč tome što je idealni dio. I da, majka s Vama može zasnovati služnost plodouživanja bez ikakvog pristanka drugog suvlasnika.

Pristanak drugog suvlasnika bi bio potreban, ali samo ukoliko bi se služnost plodouživanja osnivala i na njegovom suvlasničkom dijelu, a za što mislim da Vama u konkretnom slučaju nije potrebno, odnos da Vam i ovo osigurava mir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
Na 29. 06. 2021. at 10:12, Borbena7 je napisao:

Možda ga na ovaj način prisilite na razmišljanje i promjenu ponašanja.

Bitno je da to sigurno pripadne Vama. Zašto Vam majka ne dozvoli upis prava plodouživanja.

MAMA mi dozvoljava pravo upisa, ali ne zna koji je njen dio. Inače, kako ipak postoje 3 stana, i oko 80% novaca sam dala ja, mislim da ću ići na tužbu za povrat uloženog novca. Još samo pitanje, ako mi majka da pravo plodouživanje na svojoj polovici, imam li pravo odlučivanja o podstanarima, njihovom ponašanju, otkaznom roku i npr.neodržavanju čistoće u stubište!? 

Na 29. 06. 2021. at 9:04, Danijela D je napisao:

Nema povišenih tonova, ali me vriježa. A što se tiče dogovora, obavezao se napravviti i financirati kanalizaciju i meni, kao majci potpisati plodouživanje. Vlasnici su moja majka i moj sin. Jer je mlaži sin darovnim ugoorom svoju polovicu kuće prepisao na majku, koja je od prvog dana imala i plodouživanjje. Međutim, on je taj stan uzeo kao "svoj"m a nismo se tako ni dogovarali. Jer kuća nije etažirana . Stoga, koja je polovica njegova, a koja mamina. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija