Jump to content

Ovrha/zastara


PavaoKarlovic

Preporučene objave

Poštovani članovi, trebam savjet pošto se ne razumijem nimalo u ovaj slučaj a na fini su me po kratkom postupku poslali da si nađem odvjetnika ako trebam bilo kakvu informaciju

 

uglavnom, danas mi je na sustavu egrađani stigla poruka da mi je račun blokiran zbog ovrhe. Mene zanima dali je ovaj predmet u zastari i imam li pravo žalbe, te kome i kako se to uopće piše

 

 

Ocevidnik_neizvrsenih_osnova_za_placanje_sa_specifikacijom-page-001.jpg

Ocevidnik_neizvrsenih_osnova_za_placanje_sa_specifikacijom-page-002.jpg

slika-osnove(2)-page-001.jpg

slika-osnove(2)-page-002.jpg

slika-osnove(2)-page-003.jpg

slika-osnove(2)-page-004.jpg

slika-osnove(2)-page-005.jpg

slika-osnove(2)-page-006.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitao sam sve tamo, ali opet ponavljam, nimalo se ne razumijem niti u zakon niti u ovaj slučaj pa mi stvarno treba konkretan odgovor što i kako. Najveći problem u trenutnoj priči je ovaj:

I supruga i ja smo na minimalcu s time da meni od tog minimalca odlazi mjesečna rata eos matrixu tako da dobivam cca 2400 kn plaću svaki mjesec. sad ako mi sjedne ova ovrha i tu mi uzmu dio plaće (opet naravno 1/4 primanja) što da napravim sa eos matrixom (nemam ovrhu kod njih nego im mjesečno otplaćujem dogovoreni iznos). oni naravno neće samo reći da će pričekati dok otplatim ovu ovrhu nego će me maltretirati opet pozivima 20 puta dnevno prijetiti se oduzimanjem kuće i šta ja znam sve ne. Zadnji put su me doveli do toga da sam zvao policiju i rekao da me zovu i noću i nedjeljom ujutro i po desetak puta dnevno i da sam na granici da napravim pizdariju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 minutu, PavaoKarlovic je napisao:

Pročitao sam sve tamo, ali opet ponavljam, nimalo se ne razumijem niti u zakon niti u ovaj slučaj pa mi stvarno treba konkretan odgovor što i kako.

Poštovani, posve konkretne upute su na istoj temi kao što je Vaša. A ako smatrate da se nećete moći sami zastupati, tada ćete morati opunomoćiti odvjetnika.

prije 3 minuta, PavaoKarlovic je napisao:

oni naravno neće samo reći da će pričekati dok otplatim ovu ovrhu nego će me maltretirati opet pozivima 20 puta dnevno prijetiti se oduzimanjem kuće i šta ja znam sve ne

U tom slučaju ćete opet postupiti ovako kako ste već postupili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo ponovo sam pročitao temu koju ste naveli ali i dalje ne razumijem što točno trebam napraviti. Poslati žalbu na nadležni sud ? ok. Što da napišem u toj žalbi, na što se pozivam ? Što točno ne štima u ovoj ovrsi da bi mi išlo u prilog.

 

naveli ste da nije nastupila zastara. što je onda "to nešto" na što da se pozovem ?

 

Molim Vas da shvatite da sam totalni laik što se tiče zakona i stvarno bi molio pojašnjenje, ako ne od Vas u slučaju da nemate vremena, onda molim nekog drugog da odvoji par minuta da mi pomogne i detaljno objasni što točno i kako trebam napraviti.

 

a da imam novaca za odvjetnika nebi pisao tu na forumu, maloprije sam napisao da supruga, ja i četverogodišnje dijete živimo od cca 5800 kn mjesečno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadležnom Općinskom sudu šaljete zahtjev za proglašenje ovrhe nedopuštenom, odnosno koristite pravna sredstva koja su po čl. 210. OZ na raspolaganju ovršeniku u ovakvim situacijama. Morate paziti na rok od 60 dana, a koji se računa od zaprimanja zahtjeva za izravnu naplatu na FINA-i. Žalbeni razlog bi bio po čl. 50. st. 1. toč. 7. OZ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uglavnom,

 

poslao sam upit u finu i na Općinski sud i sad čekam odgovor. No, ono što me sad muči je da mi je račun blokiran i zapljenjena su sredstva koja su bila raspoloživa na računu. Dali to sad znači da su se oni ipak uspjeli naplatiti i da sad ponovo kreće postupak unatoč tome što je samo ponovno pokretanje ovrhe protuzakonito ?

Uspio sam dobiti odgovor iz hrvatskog pravnog centra vezano za moj problem te mi je gospodin u mailu napisao ovo a na to sam se i pozvao u mojim upitima prema fini i općinskom sudu:

Poštovani gospodine Karlović,

vezano za vaš upit uputio bih vas na obrazloženje iz rješenja Županijskog suda Poslovni broj Gž Ovr-1056/2019-2:

Odredbom članka 12. stavka 1. ZPONS-a je propisano je da ako se tražbina iz osnove za plaćanje ne naplati od ovršenika fizičke osobe u cijelosti u roku od tri godine od primitka u Agenciju, nakon što po toj osnovi za plaćanje nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci uzastopno s računa tog ovršenika, Agencija prestaje s izvršavanjem te osnove za plaćanje za ovršenika za kojeg su zadovoljeni navedeni uvjeti, dok su u stavku 2. i 3. istog članka propisani izuzeci, kada se radi o namirenju tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta i druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću te o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka. Na pravilnost utvrđenje o nemogućnosti ponovnog zavođenja osnove plaćanja upućuje i odredba članka 10. Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima („Narodne novine“ broj 71/18) kojom je propisano da Agencija kada utvrdi nemogućnost izvršenja osnove za plaćanje za ovršenika fizičku osobu sukladno članku 12. stavku 1. ZPONS-a, prestaje s izvršenjem te osnove i pohranjuje ju do ispunjenja uvjeta za njezino uništenje. Treba kazati i da je na zajedničkom sastanku predsjednika Građanskih odjela županijskih sudova i Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske održanom 27. studenog 2019. na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zaključeno da nije dopušten takav prijedlog ovrhovoditelja (da Financijska agencija, nakon što je na temelju članka 12. ZPONSa, prestala postupati po rješenju o ovrsi i isto izbrisala iz Očevidnika, ponovno to rješenje o ovrsi upiše u Očevidnik i nastavi postupati sukladno istome). Budući da ovrhovoditelj nije bio ovlašten zahtijevati ponovno zavođenje iste osnove plaćanja nakon njezinog brisanja i nije predlagao provedbu ovrhe na drugom predmetu ili sredstvu unutar roka od dva mjeseca, ispunjene su zakonske pretpostavke za obustavom ovrhe u smislu odredbe članka 72. stavak 2. OZ-a i svi žalbeni navodi su neosnovani.

S obzirom da je u potvrdi o nemogućnosti izvršenja osnove za plaćanje navedena između ostalih i specifikacija pod brojem OVRH-36944/07,a u dostavljenom ispisu iz Očevidnka stoji rješenje o ovrsi pod istim brojem savjetovao bih vam da odete u FINU i s njima direktno utvrdite što se događa i zbog čega je došlo do ponovne blokade računa.

S poštovanjem,
HRVATSKI PRAVNI CENTAR

uređeno: od Borbena7
Osobni podatak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 minuta, PavaoKarlovic je napisao:

poslao sam upit u finu i na Općinski sud i sad čekam odgovor.

Gubite dragocjeno vrijeme, jer rok od 60. dana teče. FINA-a Vam može odgovoriti, ali ne i isknjižiti tu ovrhu. A sud sigurno ne odgovora na upite ovakvog sadržaja.

prije 4 minuta, PavaoKarlovic je napisao:

Uspio sam dobiti odgovor iz hrvatskog pravnog centra vezano za moj problem te mi je gospodin u mailu napisao ovo

Sve Vam je to već ovdje rečeno vezano za odluku Vrhovnog suda RH.

prije 5 minuta, PavaoKarlovic je napisao:

ispunjene su zakonske pretpostavke za obustavom ovrhe u smislu odredbe članka 72. stavak 2. OZ-a i svi žalbeni navodi su neosnovani.

Nisu još, jer nije istekao rok od 60 dana i potrebno je tražiti proglašenje pljenidbe i prijenosa nedopuštenim temeljem čl. 210. OZ, a pri tome se trebate pozvati na žalbeni razlog po čl. 50. st. 1. toč. 7., a što bi značilo da je ovrhovoditelj pokrenuo ovrhu na temelju ovršne isprave koja nije podobna za provedbu ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 minuta, PavaoKarlovic je napisao:

Poštovani

upravo sam dobio odgovor sa Općinskog suda da se taj predmet ne vodi kod njih.

Naravno, jer sudski postupka tek trebate Vi pokrenuti, a to se ne radi dopisom s kojim im šaljete upit.

prije 6 minuta, PavaoKarlovic je napisao:

Ja naime nigdje u dokumentaciji ne vidim koji sud je nadležan za taj predmet.

Općinskom sudu koji je nadležan za Vas, a to se određuje prema mjestu Vašeg prebivališta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija