Jump to content

Usteg na plaći


Ralokus

Preporučene objave

Radim u metalnoj industriji, točnije kao CNC operater u firmi s oko 250+ zaposlenih ljudi. Radom u noćnoj smjeni napravio sam štetu od ~10 000 kn, barem tako kaže poslodavac. Iako je greška moja, ne osjećam se dužnim jer greška nije nastala namjerno ili zbog nemara, već je greška bila posljedica jakog umora  i pospanosti s kojom sam se tu noć borio. Moj voditelj mi je pristupio i pitao me da dam prijedlog ustega, jer će izvršni direktor zahtijevati usteg. Jedna od opcija mi je da predlozim da mi se varijabilni dio satnice (15% za kvalitetu) za ovaj mjesec stavi na 0%, no čak i to mi se čini nepravednim te kao da kažnjavam samoga sebe zbog slučajne greške. Imam li opciju u potpunosti odbiti usteg, čak i ako je dio satnice varijabilan ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Imate, ali...

Vi ne morate ništa potpisati, nema pravo nitko Vam sustegnuti sa plaće ništa ako niste na to pisano pristali NAKON što je nastao trošak. (to je ona situacija kad ljudi unaprijed u ugovoru potpišu da će po odlasku iz firme vratiti troškove obrazovanja i ne znam što, to ima valjanost tek ako su potpisali nakon nastanka troška) 

To je jedna stvar, a druga je što ste dužni podmiriti štetu, mislim da prema Zakonu o obveznim odnosima, ne mogu se sad točno sjetiti, davno sam to tražila....tako da ono što možete je "pregovarati" o čim manjem iznosu, i zvati inspekciju ili ga tužiti ako Vam sa plaće uzme više nego ste potpisali da pristajete ili uzme išta bez da ste potpisali. Ako Vam je važno ili ne stigne netko drugi prije mene, pogledam točne zakone i članke. 

uređeno: od hetta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija