Jump to content

Komunalna naknada i slivne vode pravni savjet


zvir12

Preporučene objave

Radi se o tome da za jednu staru nekretninu na otoku, već 10-ak godina ne plaćam komunalnu naknadu i slivne vode. Naime, ta potraživanja su dolazila na pokojnog oca i ja sam to godinama plaćao. Budući da je ta nekretnina sada u vlasništvu brata i mene, otišao sam u Općinu i tražio da mi ukinu taj račun te da ću naknadno donijeti rješenje o nasljeđivanju, da se potraživanja prebace na brata i mene.
Papire o nasljeđivanju trebalo je odnijeti u neku drugu sobu, međutim kod sebe tada nisam imao te papire, pa sam to odgodio na jako dugo vrijeme i sad ne znam što bih napravio. Naravno od toga dana više nisam dobivao uplatnice za te komunalije. Ono što mene zanima, ako odem u Općinu, koja će naravno tražiti da podmirim sva dugovanja plus zateznu kamatu. Da li ću dug platiti po starom rješenju, koje glasi na pokojnog oca, budući da u međuvremenu nisam dobio novo rješenje koje bi glasilo na brata i mene. Razlika je u tome što bi sada pored duga za komunalije morao platiti i porez na vikendicu. Da li se porez na vikendicu može naplatiti retroaktivno za svih ovih 10-ak godina, bez obzira što nisam dobio novo rješenje koje glasi na brata i mene.                                                                                                                                                                                                  Također me zanima da li se mogu pozvati na zastaru prema Zakonu o obveznim odnosima članak 215. stavka 2.
"Ako se obveza sastoji u tome da se nešto ne učini, da se propusti ili trpi, zastara počinje teći prvog dana poslije dana kad je dužnik postupio protivno obvezi." 

Zahvaljujem na svakom korisnom savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo detaljnije ću opisati situaciju, koja se je dogodila kao što sam i naveo u gornjem postu prije 10-ak godina. Došao sam u Općinu u sobu 5, s općim uplatnicama za komunalnu naknadu i slivne vode, koje su glasile na pokojnog oca i rekao da mi ukinu taj žiro račun, te da se potraživanja prebace na brata i mene. Zaposlenica je ukinula postojeći žiro račun i rekla da se javim u sobu 18, te da će me oni informirati što je sve potrebno za novo rješenje i da će mi poslati nove uplatnice. Međutim, ja se nikad nisam pojavio u sobi 18, tako da mi slijedom toga više nisu slali uplatnice, budući da oni niti ne znaju za taj slučaj. Nisam dobio nikakvu ovrhu, jer nisam u njihovoj evidenciji, ali dug ipak postoji. Da li je moja obaveza bila da donesem potrebnu dokumentaciju u sobu 18, ili se mogu pozvati na zastaru.

Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preformuliraću pitanje. Sve je isto kao u gornjem postu, ali budući da nisam donio rješenje o nasljeđivanju u Općinu, nisam mogao dobiti novo rješenje za navedene komunalije, tako da mi nisu stizale nove uplatnice, jer me je Općina izbrisla iz svoje evidencije. Pošto nisam zaveden u informatičkom sustavu Općine, oni niti ne znaju da ne podmirujem navedene obaveze. Ili da pojednostavim, staro rješenje za komunalije koje je glasilo na pokojnog oca je ukinuto na moj zahtjev, a novo koje bi glasilo na brata i mene nije donešeno, jer nisam donio rješenje o nasljeđivanju, kao što sam opisao u gornjem postu. Ono što me zanima je da li je moja obaveza bila donijeti rješenje o nasljeđivanju ili ne, i da li postoji dug s moje strane prema Općini. Naravno budući da nisam više u njihovom informatičkom sustavu, nisam dobio nikakvu opomenu ili ovrhu zbog duga, jer Općina niti ne zna da ne plaćam navedene komunalije. Zanima me da li bi mi kad bih se pojavio u Općini s rješenjem o nasljeđivanju, naplatili nepodmirene obaveze u ovih 10-ak godina + zateznu kamatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 41 minuta, zvir12 je napisao:

staro rješenje za komunalije koje je glasilo na pokojnog oca je ukinuto na moj zahtjev, a novo koje bi glasilo na brata i mene nije donešeno, jer nisam donio rješenje o nasljeđivanju

Ovo treba provjeriti, jer se obično ne rade ukidanja već prijenos na novog nositelja obveze.

prije 41 minuta, zvir12 je napisao:

Zanima me da li bi mi kad bih se pojavio u Općini s rješenjem o nasljeđivanju, naplatili nepodmirene obaveze u ovih 10-ak godina + zateznu kamatu.

Ne bi ukoliko do sada nisu izdavali račune na Vaše ime, ako i jesu, onda su oni dobrim dijelom pod zastarom potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , Borbena7 je napisao:

Ovo treba provjeriti, jer se obično ne rade ukidanja već prijenos na novog nositelja obveze.

 

Kao što sam već naveo u gornjem postu, uplatnice za komunalije koje su glasile na pokojnog oca sam odnio u sobu 5 i tražio da mi ukinu žiro račun na pokojnog oca i prebace na brata i mene. Zaposlenica je ukinula taj žiro račun i rekla da trebam otići u sobu 18, te da će mi oni reći koje dokumente trebam donijeti da bi mi izdali novo rješene za navedene komunalije. Budući da nikad nisam otišao u sobu 18, niti donio potrebne dokumente, naravno da nisam dobivao uplatnice, jer više nisam bio evidentiran u njihovom informatičkom sustavu. Dakle zaposlenica u sobi 5 je ukinula postojeći žiro račun, a zaposlenica u sobi 18 nije nikad izdala novi žiro račun, jer se ja nisam nikad ni pojavio u sobi 18. Mene zanima da li sam po zakonu bio obavezan donijeti potrebne dokumente ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija