Jump to content

pravo vlasništva, upis u zemljišne knjige


smiley79

Preporučene objave

Pozdrav, 

pitanje u ime bivšeg vlasnika, a opet u mom interesu. Postoji spor bivšeg vlasnika oko dijela nekretnine, vrta. Bivši vlasnik je to koristio više od 50 godina (još njegov djed) a nije se papirnato riješilo, znači u pravnom je vlasništvu susjeda.

Pokrenuli su spor na ime dosjelosti, ali su zaboravili da je bivši vlasnik to dobio od svog oca na dar prije koju godinu pa je to bio razlog negativnog rješenja. (kao nije dovoljno dugo on korisnik, iako je obitelj više od 50 godina korisnik)

Nakon toga slijedi žalba na drugostupanjsko tijelo koje izdaje rješenje mom predniku (bivšem vlasniku). Nakon toga opet žalba susjeda, tj revizija na VS RH. koja još čeka red, već par godina. Rješenje drugostupanjsko je postalo pravomoćno, jer je revizija izvanredni pravni lijek i ne utječe na trenutnu važeću presudu koja je na snazi (drugostupanjska)

e sad, sa tim važećim rješenjem oni na katastru ishodili cijepanje dijela koji je sporan (vrt), pa sada postoji parcela zasebna. 

ali, nisu se mogli uknjižiti kao vlasnici, jer u toj tužbi - rješenju drugostupanjskome se nigdje ne nalaže promjena vlasništva. Ishođenje na zemljišnom sudu njima je odbačeno. 

sada, kada konačno postoji parcela na koju se može uknjižiti, on mora podići spor na općinskom sudu. 

Moja uloga: ja sam kupac tog zemljišta, al ga nemogu kupiti jer još ni moj prednik nije vlasnik

 

Pitanje: kako da se čovjek uknjiži, znači ima pravomoćno drugostupanjsko rješenje, ali postoji zahtjev za reviziju (koji ne stavlja rješenje van snage!!).  sada je pokrenuo novi postupak, upis u zemljišne knjige. Dali opet sada idu suđenja za isti predmet do vrhovnog ili?? da se sudi x puta za istu stvar?

puno biste mi u ovoj magli pomogli.....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija