Jump to content

Ostavinska rasprava drugi put nakon 19 godina


Tomcat

Preporučene objave

Unaprijed se ispričavam ako ću biti malo duži, jer mi nešto nije jasno.

Prije 19 godina umro je moj otac. Poslije 2 mjeseca je bila ostavinska rasprava na kojoj smo se moja sestra i ja odrekli cijele imovine u korist naše majke (njegove žene). Sve je bilo u redu do onog trenutka kada smo doznali da taj stan nije etažiran i uvidom u zemljišnoknjižne knige vidjeli da se stan i dalje vodi na mog 19 god. pokojnog oca. Sada majka želi da se taj stan prebaci na njeno ime, ali dobiva odbijenicu radi toga jer tada nisu točno upisali tu nekretninu kako piše sada u zemljišnoknjižnom izvatku. Prije 2 mjeseca zatražili smo od suda da to provede i jučer smo dobili ponovno poziv na novu ostavinsku raspravu i to od javnog bilježnika. Znam da sada to oni rade, ali mi nije jasno zašto ponovno ostavinska rasprava? Da li ona od prije 19 god. ne vrijedi? Mislim po meni je kriv tadašnji sud što to nije napisao kako treba. Možda se to prije i nije trebalo pisati. Ne znam, nego me zanima da li će sad majka morati platiti veliki iznos u Kn radi tog propusta. Da li ćemo se opet sastra i ja morati odreće te nekretnine u korist majke. Mislim majke je samo htjela da se promijeni vlasništvo stana sa oca na nju. I konačno što me najviše zanima da li se tu radi samo o dopuni prve ostavinske rasprave?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ovako. U petak je bila ostavina po drugi put i to je bio samo dodatak, ali su nas oderali bogovski. Točnije 1.315 JKn i nešto sitno. Sramota. Nego imam 2 pitanja. 1. Da li se čovjek može nekom radi toga žaliti, jer po meni mi nismo ništa krivi. 2. Da li se ta stavka može napisati za povrat poreza. Jasno za 2007.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijelazne i završne odredbe novoga, sada važećega Zakona o nasljeđivanju su savršeno jasne:

 

Članak 253.

(1) Prava stranaka u vezi s nasljeđivanjem prosuđivat će se po zakonu koji se primjenjivao u času otvaranja nasljedstva.

(2) Postupovne odredbe ovoga Zakona primjenjivat će se na sve slučajeve nasljeđivanja o kojima nije do časa primjene ovoga Zakona doneseno pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, niti je nasljeđivanje sporazumom, diobom ili na drugi način konačno uređeno.

(3) Sud će povjeriti javnim bilježnicima ostavinske predmete u kojima do dana primjene ovoga Zakona nije poduzeo ni jednu radnju.

 

Iz ovoga je očigledno da bilo kakve ispravke, naknadno pronađene imovine i slične stvari nikako ne mogu biti proslijeđeni javnim bilježnicima, budući da se radi o davno otpočetim ostavinskim postupcima. Međutim, sudovi, barem zagrebački, sve što je u vezi s ostavninom uredno prosljeđuju javnim bilježnicima. I sam sam bio žrtva takvog postupka u vezi s naknadno pronađenom imovinom u postupku okončanom prije 20-ak godina, na svu sreću radilo se o manjoj svoti.

 

To je tipičan slučaj kad se niti jednoj stranki pojedinačno ne isplati ulaziti u osporavanje postupka, i put nezakonitom postupanju je širom otvoren.

 

Kad god se radi o novcu, to je humus na kojem se rađa korupcija. Čini mi se da je zakonodavac ovakvim rješenjem uloge javnih bilježnika u ostavninama zanemario taj aspekt da je stvorio kritično mjesto za korupciju. Ne samo da se postavlja pitanje zbog čega sudovi tako izravno krše zakon u ovakvim slučajevima, nego će se prije ili kasnije postaviti pitanje dodjele "skupljih" i "jeftinijih" postupaka ovom ili onom bilježniku.

 

Najbolja preventiva korupciji je da se uopće ne stvaraju situacije u kojima bi ljudi mogli doći u napast. Naknadne kontrole i represija samo su neučinkovito nužno zlo. Taj je princip ovdje očito zanemaren.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Nažalost već smo platili danak laika. Što se može. Nego me sada nešto drugo interesira. Jučer smo dobili rješenje koje nakon 8 dana postaje pravomoćno. Sada mi isto tako nije nešto jasno. U rješenju piše da se primjerci šalju ZK odjelu Općunskog suda, Zavodu za katastar i ono najvažnije Poreznoj upravi. Ovo me zadnje muči. Nije valjda da će majka sada morati platiti nekakav porez na sve to. Pa to bi bilo smješno. Ako je tako kome se treba žaliti? Radi čega majka mora ići u poreznu upravfu ako će to rješenje dobiti od bilježnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija