Jump to content

Tabularna izjava_Kupoprodajni ugovor_uknjizenje nije moguce


KarmelaGe

Preporučene objave

Postovani,

molila bih za savjet i uputu u slucaju kupovine nekretnine.

Zelim kupiti stan u jednoj staroj zgradi u kojoj jos nije sprovedeno etaziranje za svakog vlasnika. Prodavatelj je skupa sa ostalim stanarima sa medjuugovorom podnio zahtjev za etaziriranje. Stan je 1/1 njegov.

Receno mi je da ako kupim stan od njega dobivam kupoprodajni ugovor i tabularnu izjavu (po isplati cijelog novca) da mogu stan koristiti. Ali...stan ne mogu uknjiziti odmah nego po zavrsetku procesa etaziranja. Znaci stan bi po procjeni slijedece dvije -9 godina bio na prodavatelju i tek kada bude zavrseno etaziranje mogu ga upisati na sebe.

Da li taj kupoprodajni ugovor i tabularna izjava mogu zastariti?. Da li se moze dogoditi, ukoliko to etaziranje potraje, da stan ne mogu uknjiziti na sebe?

Hvala unaprijed.

Srdacan pozdrav, Karmela

p.s. ispricavam se ako sam pogrijesila kategoriju za pitanje. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 05. 10. 2021. at 17:40, KarmelaGe je napisao:

Da li taj kupoprodajni ugovor i tabularna izjava mogu zastariti?

Neće zastariti, no opasnost leži u nečemu drugom, odnosno vlasnik u međuvremenu može pasti u dugove radi čega njegov vjerovnik može ići sa ovrhom na nekretninu za koju ste sklopili kupoprodaju, gdje bi se u opisanoj situaciji Vi kao treća strana teško suprostavili ovrsi. 

S tim u vezi vrijedi istaknuti odluku Vrhovnog suda RH, Rev-1911/11, u kojoj je navedeno sljedeće:

"Pobijanom je presudom odbijen tužbeni zahtjev da se ovrha proglasi nedopuštenom i iz razloga jer tužitelj, kao treća osoba koja se poziva na vlasništvo  predmeta ovrhe kao zapreke za provođenje ovrhe,temelji svoje pravo vlasništva na Ugovoru o kupoprodaji, a sam Ugovor o kupoprodaji nije, sukladno odredbi čl. 114. ZV, dokaz o pravu vlasništva tužitelja, već je samo pravni temelj za stjecanje prava vlasništva...” 

 

 

Na 05. 10. 2021. at 17:40, KarmelaGe je napisao:

Receno mi je da ako kupim stan od njega dobivam kupoprodajni ugovor i tabularnu izjavu (po isplati cijelog novca) da mogu stan koristiti. Ali...stan ne mogu uknjiziti odmah nego po zavrsetku procesa etaziranja

Rečeno vam je od strane koga? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 05. 10. 2021. at 17:40, KarmelaGe je napisao:

Postovani,

....

Receno mi je da ako kupim stan od njega dobivam kupoprodajni ugovor i tabularnu izjavu (po isplati cijelog novca) da mogu stan koristiti. Ali...stan ne mogu uknjiziti odmah nego po zavrsetku procesa etaziranja.

Ukoliko ste dobili Tabularnu izjavu, ovjerenu kod javnog bilježnika, (u kojoj stoji da ste isplatili cjelokupan iznos kupoprodajne cijene i da Vam prodavatelj dozvoljava upis prava vlasništva), NEMA POTREBE čekati provedbu etažitanja, nego ODMAH možete podnijeti Prijedlog za uknjižbu prava vlasništva u nadležnom Zk sudu na svoje ime. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija