Jump to content

Kupnja državnog zemljišta


ma-ne

Preporučene objave

Pozdrav,

Zanima me na koji način kupiti zemljište čiji su vlanici udjela mrtvi i država?

Naime, parcela je što u vlasništvu mrtvih (nema nasljednika), što u državnom vlasništvu (min. soc. skrb / min. financija), ako sam ja to dobro iščitao.

Ima li tu načina, kako kupiti to zemljište? Naime, kao što se može pretpostaviti, nitko se o navedenom ne brine, ne održava te je isto zaraslo i skuplja se razna gamad, a budući da je isto u blizini obiteljske kuće, imamo problem.

Također, nevezano za gore opisano, također zapušteno državno zemljište (država jedini vlasnik), postoji li način da se isto otkupi za potrebe bavljenja poljoprivredom?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 06. 01. 2022. at 15:39, ma-ne je napisao:

Zanima me na koji način kupiti zemljište čiji su vlanici udjela mrtvi i država?

Ovo bi vam mogao biti kompliciran i dugotrajan postupak u kojem bi vjerovatno trebali pomoć stručne osobe pravne struke. Naime, valjalo bi provjeiti je li proveden ostavinski postupak u kojem je, pošto nema nasljednika, ista postala ošasna imovina koja je prešla u vlasništvo JLS. Ako nije, isti bi valjalo pokrenuti pred nadležnim sudom uz smrtovnicu ili drugi dokaz o smrti ostavitelja gdje bi također imovina bila proglašena kao ošasna i prešla u vlasništvo JLS, koja temeljem zakona prelazi na njiih i iste se ne mogu odreći. Nakon toga bi trebali podnijeti zahtjev za otkup nekretnine od JLS i države, no oni to mogu i ne moraju prodati, poseno ako bi za isto morali provoditi natječaj. 

Za drugo pitanje je odgovor sličan što se tiče otkupa, s time da je moguće da je nekretnina prenijeta na upravljanje s države na JLS koja je u nekom programu davanja u zakup te bi trebali čekati na natječaj za isto  koji će tek biti. Jednom.

Ako nije, onda se ide isto s zahtjevom za otkup prema onome tko upravlja državnom imovinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija