Jump to content

Može li se prodati /prenijeti riješenje o izvedenom stanju?


Bajak

Preporučene objave

Legalizirao sam garažu na svoje ime na zemlji na kojoj nisam upisan kao vlasnik ni na katastru ni na zemljišniku ali je naša od sedamdesetih godina i ni susjedi koji su upisani nisu sporili da je naša.

Sad bih prodao tu zemlju i garažu susjedu na kojem je 3/4 te čestice(1/4 mu ima bratova žena).Oni nisu još etažirali svoju kuću i okućnicu na toj čestici.

Mogu li mu prodati /prepisati pravo koje sam dobio legalizacijom tj.da riješenje o izvedenom stanju na svoje ime on zakonski prebaci na sebe i plati mi dogovorenu svotu i uđe u posjed garaže i zemlje?

Tako da se ne spominje prodaja ni zemlje ni garaže već samo prijenos riješenja da legaliziran objekt bude na njegovo ime kojeg bi on dalje ucrtao u katastar i bio vlasnik.

Njegov odvjetnik je rekao da mu ne mogu prodati ugovorom zemlju jer je već zemlja na njemu a mene nema nego da bi se trebao napraviti kao da sam ja imao pravo gradnje na toj zemlji i napravio garažu,legalizirao je i sad kad je isteklo pravo prodajem je njemu.

Ali mene brine što sa tom bratovom mu ženom koja je vlasnik po zemljišniku 1/4(stvarno nije) idealno jer još nisu se etažirali,bez obzira što susjed kaže da oni znaju šta je čije a šta je najgore od svega na tu 1/4 je RH stavila zabilježbu zbog poreznog duga njenog muža(susjedova brata).pa ne znam može li porezna uprava kad prodam  tražiti od mene 1/4 novca u ime duga?

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Bajak je napisao:

Mogu li mu prodati /prepisati pravo koje sam dobio legalizacijom

Ne, rješenje o izvedenom stanju nema pravnih učinaka na vlasništvo i druga stvarna prava na građevini za koju je donešeno te prati istu nekretninu tako da je vlasnik zemljišta može bez problema provesti kroz katastar i ZK bez obzira što je rješenje na vašem imenu. Eventualno ste mogli prije donošenja rješenja i okončanja postupka vi kao podnositelj zahtjeva pisanom izjavom prenijeti svoja prava i obveze glede podnesenog zahtjeva pa bi se rješenje izdalo na susjedovo ime.

prije 7 sati , Bajak je napisao:

pa ne znam može li porezna uprava kad prodam  tražiti od mene 1/4 novca u ime duga?

Ne jer u eventualnom mogućem ishodu koji savjetuje odvjetnik temeljno ovlaštenje prava građenja nije pravo graditi na tuđem zemljištu nego imati pravo vlasništva na zgradi pravno odvojenom od njime opterećenog zemljišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.

Ne znam zašto odvjetnik od kupca kaže da mu ne mogu prodati zemlju i garažu jer da je zemlja već na njemu?

Uostalom zemlja(3/4) je na njemu a 1/4 na bratovu mu ženu.

Pa onda inzistira da se napravi kao da sam ja imao pravo gradnje ,napravio garažu,legalizirao je i sad je prodajem njemu.

Uostalom ko mi je dao pravo gradnje?Može li mi on (retroaktivno napisano)dati pravo gradnje na njegovom djelu od te čestice?

Da li bi ja mogao imati problema prema bratovoj mu ženi?Jer ona ima 1/4 idealnog vlasništva na zemljišniku na kojoj je sada zabilježba RH zbog poreznog duga te parcele jer oni između sebe nisu napravili etažiranje kuće i okućnice?

Kako dokazati na čijem dijelu zemljišta sam dobio pravo gradnje;na onom od kupca 3/4 ili se ne može to odrediti?

Još nešto,kod prava gradnje stoji u mišljenu porezne uprave ovo:

https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19614

Ovaj dio me plaši:

U članku 281. stavku 1. Zakona propisano je da nositelj prava građenja i vlasnik zgrade koja je pripadnost toga njegova prava, a glede zemljišta koje je opterećeno pravom građenja, ima ovlasti i dužnosti plodouživatelja. Stavkom 2. istog članka određen je status nositelja prava građenja kao najmoprimca zemljišta od najmodavca - vlasnika zemljišta, s propisanom obvezom plaćanja mjesečne naknade vlasniku zemljišta za korištenje zemljišta radi građenja, i to u visini prosječne zakupnine za takvo zemljište, ako nije što drugo određeno.

 

Da li bi teoretski kupac mogao od mene tražiti tu mjesečnu naknadu za taj dio godina koliko bi se napisalo da sam imao pravo gradnje prije prodaje tj.bratova mu žena?

Ili je to pokriveno s onim na kraju rečenice-ako nije što drugo određeno?Npr.napiše se da se pravo gradnje dobilo beplatno?

uređeno: od Bajak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , Bajak je napisao:

Ne znam zašto odvjetnik od kupca kaže da mu ne mogu prodati zemlju i garažu jer da je zemlja već na njemu?

Što se tiče zemljišta jednostavno zato što ne možete nekome prodati ono što je već upisano kao njegovo vlasništvo, a garaža iako je sagrađena i legalizirana, pravno još uvijek ne postoji dok se ne upiše u katastari ZK pa se ni ona ne može prodati. Može li i kako će odvjetnik to riješiti preko prava građenja, u to ne bih ulazio međutim ako uspije tada možete dogovarati sve ugovorom o kupoprodaji koji ćete dobro proučiti jer dio oko najma je moguć (trenutno ne jer kao što rekoh da garaža pravno ne postoji) ali ako je onako kako ste opisali u inicijalnom postu valjda ćete se dogovoriti, sačiniti ugovor, kupac platiti porez na promet nekretniina a vi s poreznim dugom na suvlasničkom udjelu ratove žene nemate ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.Puno ste mi pomogli.

Bojao sam se da ako se stavi da sam dobio pravo građenja od tog vlasnika 3/4 zemljišta onda ta bratova žena vlasnik 1/4 idealnog udjela ne može imati kakva potraživanja prema meni?

Jer kako dokazati da je baš taj dio zemlje od tog vlasnika 3/4 a ne od bratove mu žene 1/4?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 11. 01. 2022. at 17:47, Bajak je napisao:

Jer kako dokazati da je baš taj dio zemlje od tog vlasnika 3/4 a ne od bratove mu žene 1/4?

Nikako jer se radi o idealnom dijelu u suvlasništvu pa tako 3/4 i 1/4 mogu biti na svakom dijelu te nekretnine. Namjerno sam napisao "može li i kako će to riješiti" jer će se za osnivanje prava gradnje nešto pitati i suvlasnicu u dijelu 1/4, gdje može sve proći u najboljem redu a ista može stvarati probleme.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija