Jump to content

Tuzba/nasljedstvo?


KristijanT

Preporučene objave

Postovanje,

trebala bih Vasu pomoc, kako ovo rijesiti.

Majka i otac su zivjeli dugo godina u braku, nisu sastavili pisanu oporuku, samo medusoban dogovor izmedu njih dvoje. S kojim se ne slaze moj brat, jer on smatra da njemu treba pripasti vise od 50% jer su se dogovorili roditelji da svakom ostave jednak dio. Nakon majcine smrti nije doslo do ostavinske rasprave zbog nedostatka ostavinske imovine. Jer nekretnina u kojoj su zivjeli roditelji i u kojoj jos uvijek zivi otac, je u cijelosti na ime oca 1/1. Tada smo ja i brat dali pristanak da nekretnina u kojoj zivi otac i koja se vodi na njemu, ostaje u njegovom vlasnistvu te da se nece dijeliti dok je ziv. S tom izjavom odrekli smo se prava na prigovor na rijesenje koje izrice da sve pripada ocu. Medutim  nakon godinu dana, brat je pokrenuo tuzbu protiv oca. U tuzbi se navodi da trazi podjelu imovine na osnovu majke. Zapravo da trazi podjelu imovine na 2 dijela, jer i majka ima pravo na svoj dio imovine. Napominjem, majka je umrla prije godinu, kada smo i dali te izjave da sve ostaje ocu.

Moje pitanje je; kako on moze trazit u ime preminule majke njenu imovinu i kako da to rijesimo? Mislim na mene i oca jer nas svako malo uznemirava, osobito oca ( stalno nesto prigovara i stvara svadu). Postoji li nacin da se to rijesi tako da nas prestane uznemiravati, a da imovina bude podeljena po zelji roditelja. Mislim pri tome da nakon oceve smrti, brat nema pravo da me tuzi zbog nezadovoljstva odlukom roditelja da svakom pripada jednak dio imovine. Da imam mogucnost ( koju nemam ) isplatila bi ga vec sada pa da otac i ja imamo svoj mir.

Unaprijed Hvala!

uređeno: od Borbena7
Naslov - velika slova - smatraju se vikanjem na forumu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Tuzba/nasljedstvo?
Na 31. 01. 2022. at 6:44, KristijanT je napisao:

kako on moze trazit u ime preminule majke njenu imovinu

Može jer je on jedan o njenih pravnih sljednika

 

Na 31. 01. 2022. at 6:44, KristijanT je napisao:

Mislim pri tome da nakon oceve smrti, brat nema pravo da me tuzi zbog nezadovoljstva odlukom roditelja da svakom pripada jednak dio imovine.

Niko mu ne može uskratiti pravo da tuži (pravo na pristup sudu) no to ne znači da bi u sudskom postupku ishodio po sebe povoljnu odluku suda. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija