Jump to content

Pravo posjednika


moonie53

Preporučene objave

Dakle, radi se o sljedećem: moj tata je posjednik jedne čestice koju uživa zajedno s obitelji već godinama. Nakon II. svjetskog rata obitelj je postala i vlasnicima te parcele zajedno s još 3 obitelji od kojih svaka ima svoj dio te iste čestice (svaka obitelj uživa dio parcele ispod svoje kuće). Tata je posadio dok je još bio mali neka stabla na toj parceli i sad je ta stabla odlučio prodati, a dio ostaviti sebi za ogrjev. Nakon što su stabla srušena i odvezena, javlja se "pravi" vlasnik koji se upisao u gruntovnicu 2018., ali mi nikad nismo dobili o tome nikakvu obavijest. Nismo niti znali da ne stojimo svi zajedno kao vlasnici u gruntovnici kao što je to bilo već nekoliko desetaka godina. U katastru su sve obitelji navedene kao posjednici i dalje. Uglavnom, "vlasnik" se sad prijeti tužbama protiv svih ljudi koji su sudjelovali u tom procesu rušenja stabala ako mu kupac stabala ne donese pozamašnu svotu novaca jer on tvrdi da je on vlasnik tih stabala. Zanima me ima li on zaista pravo tražiti novac (i to ni manje ni više nego od kupca tih stabala koji zapravo nema ni veze s tom cijelom pričom) ili moj tata ima pravo na taj novac pošto je ta stabla posadio pred 50 godina i uzgajao ih te je posjednik te parcele (livada) na kojoj su stabla rasla. Također, mogu li se svi koji su posjednici u katastru (samo moj tata i još jedan čovjek su živi, ostali posjednici su umrli) dosjelošću ipak upisati kao vlasnici na toj parceli ? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja kao vlasnik šume jedini imam pravo prodavati drva iz nje. Susjed koji je pogreškom prešao među zbog nepoznavanja njenog položaja je odštetu isplatio meni, nikome drugome. On je pogriješio, a tu je pogrešku ispravio namirivši mene, vlasnika. Tko je tu šumu možebitno sadio nije njegov problem, a još manje moj. Istina, ta priča s posjedom je poseban element, ali njega može potvrditi samo sud. Postoji primjer u kojem je najmoprimac od mene iznajmio zemljište na kojem je posadio rasadnik podloga. Da ih je itko taknuo, naravno da bi bilo osnove za potraživanje s njegove strane pa i sudsku tužbu prema krivcu. Vlasnik zemljišta sam i dalje bio ja, ali biljke su ipak bile njegove. Nakon isteka najma, sada su i biljke moje. Evo, nadam se da pomaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija