Jump to content

Prava suvlasnika zgrade (videonadzor; izbor predstavnika)


Inesica

Preporučene objave

Poštovanje ! Vlasnica sam 1 stana i 1 parkirnog garažnog mjesta u zgradi koja ima 72 stana. Useljenje je bilo prije nešto više od godinu dana, i tada je sadašnji predstavnik stanara išao okolo po stanovima  i sakupljao potpise za svoju kandidaturu za ovu poziciju koju sada obnaša. Kroz godinu dana, dogodilo se više čudnih tj.neobičnih situacija, koje ukazuju da predstavnik ne radi svoj posao skroz transparentno, i o puno stvari odlučuje sam, ponaša se kao da ima veća prava od ostalih suvlasnika, a obavijest o nekoj izmjeni (npr servis za čišćenje zgrade) stavi na oglasnu ploču kad je već situacija zaključena.  Sada želi promijeniti i Upravitelja zgrade, i kaže da je već sakupio više od 50% potrebnih potpisa, a mene npr.nije još uopće tražio potpis, već je obavijest o sakupljanju potpisa stavljena na oglasnu ploču prije 2 dana.
Za 2 dana imamo sastanak suvlasnika, pa me zanima:

1. može li svaki suvlasnik dobiti kopiju (ili bar na uvid) sakupljene potpise za promjenu Upravitelja, kao i..

2. Kopiju popisa suvlasnika (ili bar na uvid)  kojim je on dobio većinu potpisa (suvlasničkih dijelova) s čime ima pravo biti Predstavnik suvlasnika ?

  3. Može li svaki suvlasnik dobiti na uvid (pregledati) dio snimke video nadzora iz zgrade koji zahvaća dio njegove imovine (npr nakon što mi je ukraden bicikl s mog parkirnog mjesta)? Naime, Predstavnik mi je rekao da mi zbog GDPR-a NE može dati snimku na uvid, dao ju je samo policiji. Također, rekao je da mi zbog GDPR-a NE može dati listu suvlasnika koji su potpisali njegovu kandidaturu za Predstavnika. Jel on u pravu, mogu li dobiti tu listu barem na uvid, i koji zakon (čl.) to propisuje?
4. Mogu li ja ikako povući svoj potpis na toj listi suvlasnika za njegovu kandidaturu za Predstavnika, i na koji način?

Hvala Vam puno, puno unaprijed na odgovorima! Puno će mi pomoći kod nadolazećih sastanaka idući tjedan :)😊
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na Vaša pitanja ne znam odgovor, ali predstavnik stanara kojeg opisujete je prilično sličan našem. Bivšem. Zvali smo ga Hitler iz našeg sokaka. Odmila. Možete tražiti sve na što imate pravo, ali on vam to ne mora dati ako neće. Nama je teatralno obećao na sastanku suvlasnika da će račune za sumnjive radove po zgradi izvjesiti u haustoru, "jer on ništa ne skriva", pa nije. Sumnjali smo da je razliku između ugovorenih i izvedenih radova strpao sebi u džep. Na suvlasnike možete zaboraviti, jer se vjerojatno radi o beskičmenjacima koji ne žele ulaziti u sukobe. Takav smo narod. Šuti dok ga pljačkaju. Kriminalci griješe, pa pričekajte priliku za neku prijavu, kao što smo mi dočekali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na mišljenju;) Ako tako svi nastavimo, sa stavom "baš me briga" i "neću se miješati" - onda jao nama! Meni zaista nije jasno da se ljudi ne zele pobuniti za bilo kakvu nepravdu koja im se nanosi, direktno ili indirektno. Znači,  svjesno daju drugima da rade "budale" od njih.

 

No, u svakom slučaju,  čitala sam sad Zakon vlasništvu,  pitala još na Zgradonačelnik.hr , i ako ništa drugo, listu suvlasnika s potpisima bih trebala dobiti na uvid. Kao i svaki drugi suvlasnik.

Također , svaki suvlasnik, u bilo kojem trenutku može tražiti uvid u financijske račune koji su vezani za zgradu - znači za što se sve trošio novac od pričuve.  I ako to ne daju ni Upravitelj ni Predstavnik,  nešto skrivaju i jedan i drugi! 

 

Za pitanje video nadzora,  nisam mogla iščitati točnu informaciju iz Zakona o zaštiti podataka. Pise da ispitanik ima pravo pristupa informaciji, samo ne znam pravno što to točno znači... Ako Predstavnik može dati uvid samo drugoj ovlaštenoj osobi.. koja je to osoba, i što se može poduzeti ako on ne da pristup video snimci koja snima moju imovinu? (A i mene i moju djecu usput).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija