Jump to content

Legalizacija kuće izgrađene prije 2011


stevejobs

Preporučene objave

Da li postoji neka procedura za ozakonjenje već izgrađene građevine, za koju referenti i projektanti ne znaju?

Naime, naslijedio sam vikend imanje prošle godine i kao što to često bude, kuća nije upisana u zemljišne knjige Sa svih strana mi samo svi kao papige ponavljaju da je trebalo napraviti legalizaciju i da je to bio najbolji način da se to odradi.

Svjestan sam toga, ali nažalost ja tu nekretninu nisam imao u vlasništvu do prošle godine, a zadnje zahtjeve za legalizaciju se moglo predati 2018. Naravno da bih iskoristio tu super priliku da sam mogao. Čak je i za taj objekt predan zahtjev za legalizaciju 2016, ali nažalost nije napravljena dopuna kad je trebalo, i zatvoren je 2019. Rečeno mi je da se to ne može više "otvoriti".

Dopuniti drugi otvoreni zahtjev mi sad ne daju (u više odjela sam pitao, svi imaju isti priču da se to više ne može), a osobno poznajem ljude koji mi kažu da su to ranijih godina bez problema napravili, čak i za nekretnine iz druge županije.

Još je apsurdnije da je ta vikendica napravljena osamdesetih, na građevinskoj parceli, sa priključcima, u skladu je sa trenutnim prostornim planom, a da ne spominjem da je u vrijeme kad je građena bila iznad standarda gradnje koje imaju sve okolne kuće i "vikendice" koje su čak i mnogo kasnije građene, a koje su bez problema legalizirane u zadnjih 6 godina.

I kako nemam drugog izbora, jer tko zna kada i da li će ikad više biti legalizacije, rekoh ok, idem napraviti svu dokumentaciju kao da idem raditi novu kuću, svjestan sam da je cifa puno veća, da traje dulje, nekako nađem projektanta koji ima vremena, geodeta, progutam sulude cifre koje su narasle zadnjih godina, i onda mi prije par dana referent iz nadležnog odjela mrtav hladan kaže da će inzistirati da se ispoštuju svi današnji građevinski standardi koji se tiču energetske učinkovitosti i projektiranja, i da mi "izvođač" radova mora fingirati građevinski dnevnik, a "nadzorni inženjer" svoj dio dokumentacije, kako bi mi na kraju izdali uporabnu dozvolu!?

Dakle očekuju da doslovno podmitim nekog građevinara i nadzornog inženjera, da lažiraju dokumente kao da je kuća napravljena 2022 a ne 1985?  

Da li to doista stoji, ne želim u to vjerovati, pa zar nema neka zakonska odredba da se „uredno“ ozakoni nešto što je građeno bez građevinske dozvole prije 2011, a plati se više nego kod legalizacijske akcije?

Ne mogu shvatiti da se u sklopu legalizacije moglo doslovno sve što liči na građevinu progurati kroz rješenje o izvedenom stanju i ne platiti gotovo nikakva naknada za to, jer su to realno simbolični iznosi u odnosnu na ljude koji su legalno radili kuće, radio sam obiteljsku kuću i znam koja je cifra kad se sve radi prema zakonu.  A sad nije dovoljno da ja platim kompletnu projektnu dokumentaciju, sve naknade i komunalne doprinose, kaznu ako treba, da naprave pregled i potvrde da li je sva ta dokumentacija i izvedeno stanje OK i u skladu sa današnjim prostornim planom.

Meni se osobno to čini kao da me netko tjera da napravim nešto što je mimo zakona kako bih napravio sasvim ispravnu stvar koju je netko propustio napraviti prije 35 godina.

Nisam pravnik, ali ne znam gdje je tu jednakost svih građana? Jer ako je objekt bilo moguće legalizirati 2020, zašto nije onda i 2022?  

Zapravo ako sam dobro shvatio bilo bi moguće i 2022 da sam imao sreće i da netko nije bio ažuran i zatvorio taj zahtjev 2019, makar ja nisam predao taj zahtjev nego netko drugi.

Ako je takvo pravo netko drugi pravo iskoristio zašto to ne mogu i ja, pa kuća je napravljena prije 2011, po čemu se razlikuje od drugih kuća napravljenih 2011 koje je moguće legalizirati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukratko sve svodi ka tomu, da vi trenutno podnesen, u rješavanju zahtjev za ozakonjenje i tu sva priča staje. 

Prema ZPNIZ-u nećete riješiti Vaš "problem". 

Dana 29. 03. 2022. u 18:56, stevejobs je napisao:

i onda mi prije par dana referent iz nadležnog odjela mrtav hladan kaže da će inzistirati da se ispoštuju svi današnji građevinski standardi koji se tiču energetske učinkovitosti i projektiranja, i da mi "izvođač" radova mora fingirati građevinski dnevnik, a "nadzorni inženjer" svoj dio dokumentacije, kako bi mi na kraju izdali uporabnu dozvolu!?

To je redovan postupak u skladu sa sadašnjim propisima. ZPNIZ je suspendirao prostorni plan, manje su bile dadžbine, manji troškovi projektne dokumentacije, ali Vi ili Vaš ostavitelj ste jednostavno zakasnili rješiti slučaj po povoljnijim uvjetima. 

Da li je za tu vikendicu izdan ikakav akt za građenje ? 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 minuta, mutavi je napisao:

To je redovan postupak u skladu sa sadašnjim propisima. ZPNIZ je suspendirao prostorni plan, manje su bile dadžbine, manji troškovi projektne dokumentacije, ali Vi ili Vaš ostavitelj ste jednostavno zakasnili rješiti slučaj po povoljnijim uvjetima. 

Da li je za tu vikendicu izdan ikakav akt za građenje ? 

 

 

 

Sto se tice redovnog postupka, sve mi je logično, i oko dokumentacije, i samog postupka, te veće cijene u odnosu na postupak legalizacije. 

Jedino mi je nelogično u tom postupku da se svjesno traže dokumenti za koje sve strane znaju da će biti lažni, jer niti građevinar ima veze s gradnjom objekta, kao ni nadzorni inženjer, to je obavljeno daleko u prošlosti i besmisleno mi je da netko sad očekuje građevinski dnevnik i završno izvješće nadzornog inženjera. Ali očito ću i to morati "progutati", čini se da je kod nas sve normalno.

Tražio sam iz državnog arhiva da li je izdan bilo kakav akt za građenje, nadam se da će se nešto pojaviti što mogu iskoristiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija