Jump to content

zajednička skrb o djeci


tata123

Preporučene objave

Molim vas da mi pojasnite termin "zajednička skrb o djeci". Pokušao bih dogovoriti s bivšom (u tijeku je brakorazvodna parnica) zajedničku skrb, s tim da bi djeca prema dogovoru ostala s njom.

 

Smatram da bih na taj način mogao bolje i kvalitetnije utjecati na sve važne odluke u vezi s odgojem djece - i time bi oni, koji su u svemu tome najvažniji, bili samo na dobitku.

 

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve dok se jednog od roditelja ne liši (zbog nekih teških povreda) roditeljske skrbi, roditelji tu skrb vrše zajednički, a sud samo odlučuje s kojim će roditeljem dijete živjeti, te susrete i druženja s roditelje s kojim dijete ne živi. dakle, bez obzira na razvod, roditelji roditeljsku skrb vrše zajednički. Sve odluke, po tome, trebate donositi zajednički. Osim ako niste ostali u jako dobrim odnosima, praktično nemoguće. Ako jeste, svaka čast, bit će vam 10x lakše!:wavey:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da zanm na sta mislis ali to u hr jos ne posioji dok eu drzava da ako su roditelji u istom gradu mogunost da djete zivi uz oba roditelja da -2 tjedno kod jednog dva kod drugog i

ovakvi zokona gdje zene zabranjuju vidjati djecu ocevima je malo. Usput vi ste skrbnik i kad se rastanete samo djeca ostaju zivjeti sa jednim od roditelja a drugom se odradjuju kontakti druzenja.sretno

tata123 je napisao:

Molim vas da mi pojasnite termin "zajednička skrb o djeci". Pokušao bih dogovoriti s bivšom (u tijeku je brakorazvodna parnica) zajedničku skrb, s tim da bi djeca prema dogovoru ostala s njom.

 

Smatram da bih na taj način mogao bolje i kvalitetnije utjecati na sve važne odluke u vezi s odgojem djece - i time bi oni, koji su u svemu tome najvažniji, bili samo na dobitku.

 

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sama činjenica da ste se uključili u „Legalis.hr“ na samom početku dugotrajne i (vjerujte nerijetko) vrlo isrpljujuće borbe za dobivanje određenih prava u skrbništvu nad djetetom već je veliki korak za vas. Ako ništa drugo a ono bar spoznaja da se sa svim problemima s kojima ćete se neminovno susresti u tim pregovorima susreće još ogroman broj očeva koji žele i nastoje biti sa svojim djetetom što je više moguće. I tu vam želju i ciljeve nitko ne smije oduzeti ma kroz koje probleme prolazili. No, budite svjesni i realnosti u kojoj se nalazimo. Ona nije na strani očeva koji žele biti sa svojom djecom.

Najbolje je ukoliko se možete dogovoriti s drugom stranom, no vrlo često to nije slučaj. Ukoliko se ne možete dogovriti tada se odluka donosi na sudu, pri čemu prijedlog Centra može imati utjecaja na konačnu odluku. Činjenica je da se danas vrlo često donosi odluka kojom očevi dobivaju pravo provesti sa djetetom tek svaki drugi vikend i nekoliko sati tijekom tjedna.

Iako Obiteljski zakon nigdje ne navodi minimalno vrijeme koje dijete treba provesti s drugim roditeljem (nažalost niti nove promjene Obiteljskog zakona ne dotiču ovu materiju), ono se u pravilu određuje prema gore navedenim terminima.

Činjenica je da u Hrvatskoj nikad nitko nije napravio istraživanje koje bi potvrdilo opravdanost ovakvih odluka. Za razliku od Hrvatske vani (misli se na dio Europe, USA, Australiju) postoji već velik broj istraživanja koji jasno pokazuju kako takav angažman skrbništva nije u dobrobiti djeteta. Ovaj obim skrbništva povezan je s velikim problemima s kojima se djeca susreću, počevši od problema u ponašanju, zatim u školi te u socijalizaciji djeteta. Budući da planiram o ovom otvoriti posebnu temu i iznijeti niz vrlo korisnih i relevantnih informacija s ciljem da svim zainteresiranim bar pružim dovoljno informacija koje im mogu biti od koristi u borbi za svoja prava u skrbništvu, zasad bih se ograničio samo na prethodno izneseno.

 

Trenutno, prema svim dostupnim informacijama postoji tri, u svijetu, prihvaćena oblika srbništva:

 

podijeljeno fizičko skrbništvo (eng. joint physical custody) je model skrbništva u kojem dijete provodi najmanje 1/3 vremena sa svakim roditeljem, nerijetko to doseže i omjer 50/50 vremena.

podijeljeno pravno skrbništvo (eng. joint legal custody) je model skrbništva u kojem oba roditelja u pravnom smislu ravnopravno sudjeluju u donošenju određenih odluka od interesa za dijete. U ovom obliku skrbništva dijete provodi više vremena s drugim roditeljem iako ne značajno više od onog kojeg nalazimo kod skrbništva jednog roditelja

skrbništvo jednog roditelja (eng. sole custody) je model skrbništva u kojem dijete živi s jednim roditeljem a drugog roditelja viđa svaki drugi vikend, odnosno 4 dana mjesečno.

 

Cijeli niz istraživanja poduzetih u svijetu u posljednjih 15tak godina pokazuje da je podijeljeno fizičko skrbništvo (ili tzv dvojno skrbništvo) oblik skrbništva najbolji za dobrobit djeteta. Nažalost, naš Obiteljski zakon ne poznaje ovaj oblik skrbništva (budući da nigdje ne definira minimum vremena koji treba drugi roditelj provesti s djetetom, što je ustvari i najvažnija razdjelnica između ovog skrbništva i podijeljenog pravnog skrbništva). Prema našem Obiteljskom zakonu drugi roditelj ima pravo na podijeljeno pravno skrbništvo pri čemu je odluka o terminima susreta rezultat "volje i prava" suca. Dakle, u definiranju ovog skrbništva uglavnom se zadržava na pravima, obavezama i odgovornostima roditelja prema djetetu s izuzetkom da nigdje ne određuje minimum prava tzv. nonrezident roditelja (roditelj kojem dijete nije dodijeljeno u primarno skrbništvo), već to ostavlja sudu koji treba procijeniti što je u najboljem interesu djeteta, odnosno što je najbolje za dobrobit djeteta.

Dosadašnja praksa, koja nije zasnovana ni na kakvim istraživanjima, već na opće uvriježenim stavovima u društvu, je da sud prema vlastitoj procjeni donosi odluku o obimu susreta i vremena druženja djeteta s drugim roditeljem. Te se procjene razlikuju od jednog do drugog suca, a uobičajeno je da odluke uključuju susrete i druženja djeteta svaki drugi vikend i dva poslijepodneva tjedno, svaki drugi državni praznik, te od 2-4 tjedna ljetnih praznika i tjedan dana zimskih praznika. O tome koliko je to dobro u posebnoj temi na ovom forumu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija