Jump to content

Čija je kuća koja je darovana u braku?


RA_1992

Preporučene objave

Pozdrav!

Zanima me kako funkcionira nasljedno pravo i tko moralno/zakonski polaže prava na nekretnine.

Situacija je sljedeća: za života Djed pokloni 2 kuće Starijem Unuku, pod uvjetom da Mlađi Unuk dobije 1 od te 2 kad bude stariji, iako nigdje nije napismeno da je to uvjet, kuće su poklonjene Starijem pismeno (darovni ugovor), a uvjetovano je usmeno. Par godina nakon Djedove smrti Stariji Unuk pokloni Mlađem Unuku (stariji brat mlađem bratu darovnim ugovorom) 1 od te 2 kuće, onu kuću u kojem Mlađi već godinama živi sa svojom Zakonitom Suprugom s kojom je svih tih godina ulagao u kuću (žena je ulagala i prije i nakon ulaska u brak, kuća prije nje nije imala ni osnovno za život, soba za spavanje i kupatilo). U braku je rođeno i Zajedničko Dijete.

Čija je kuća? Mlađeg Unuka ili zajednička Mlađeg Unuka i njegove Supruge? Smatra li se ta kuća Djedovim nasljedstvom (na koje Supruga nema prava) ili je to prestala biti darovanjem Starijem od prvog vlasnika, Djeda? Kuća je Mlađem prepisana kad je već bio u braku, a ne prije. Čini li je to zajedničkom stečevinom ili da žena skupi krpe i prestane trpiti terore jer ona živi pod 》NJEGOVIM, a ne zajedničkim krovom《. Moralno, dom je zajednički, obitelj su, u braku, imaju dijete. Ali, je li kuća zapravo zajednička ili je nasljeđe na koje ona nema pravo i "treba" šutiti i trpiti jer je na "tuđem"? Je li zajednička jer (im) je darovana u braku a nije unesena u brak?

Žena nema namjeru uzeti sebi ništa ukoliko dođe do razvoda, samo želi prestati slušati da nakon 6 godina života i ulaganja u kuću i dalje živi pod "tuđim" krovom = muževim, a ne zajedničkim, koji na koncu nasljeđuje njihovo dijete, ako ne završi i u četvrtim rukama.

Ima li razlike kad se nekretnine daruju unutar obitelji (ostaju nasljedstvo) i kad se daruju nekome tko nije krvno srodstvo (prestaju biti nasljedstvo)?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , Matrix je napisao:

U opisanoj situaciji se radi o imovini stečenoj na pravnom temelju različitom od onog iz čl.36 Obiteljskog zakona,odnosno darovanjem,a što već čini vlastitu imovinu,dakle,ista nije obuhvaćena režimom bračne stečevine.

Znači, kuća je samo njegova i Supruga živi u njegovoj a ne zajedničkoj kući? I nema nikakve veze što je godinama ulagala i sređivala?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija