Jump to content

Naknada štete za neiskorišteni godišnji odmor


anonimno

Preporučene objave

Stvarno me zanima što vam u pitanju nije jasno.

Doslovce je tako...radnica je 10 mjeseci radila kod poslodavca i za to vrijeme nikada nije mogla dobiti godišnji odmor.Kada je pronašla novoga poslodavca tražila je da joj prestane radni odnos kod staroga bez čekanja na otkazni rok i on je to prihvatio-dakle sporazumni raskid.Ali činjenica je da je imala pravo na godišnji koje nije konzumirala.

Na portalu "Moj-posao" u sličnom slučaju pravnik

pominje sud i naknadu štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako je, neka od bivšeg poslodavca zatraži potvrdu o neiskorištenom godišnjem odmoru i ukoliko između dva posla neće imati prekid duži od 8 dana, može koristiti GO, ali opet u dogovoru s novim poslodavcem.

 

Ne treba zaboravtiti da GO nije pravo koje se može iskoristiti kad radnik želi, jer se uvijek mora voditi briga o interesima obiju strana.

 

U načelu kada poslodavaca, unatoč traženjima radnika, istome ne omogući korištenje GO, radnik nakon isteka razdoblja do kada je mogao koristiti GO može tražiti naknadu štete zbog neiskorištenog GO. Međutim, ovo je malo drugačija situacija jer dolazi do prekida radnog odnosa i to sporazumno. Zbog toga je svrsishodnije tražiti potvrdu i svoje pravo iskoristiti kod novog poslodavca. Ali opet samo ako prekid između dva odnosa nije duži od 8 dana, jer se u protivnom pravo na GO ostvaruje nakon 6 mjeseci neprekidnog rada.

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

VSRH Rev 2255/1999

Sentenca

Radnik ima pravo na naknadu štete zbog neiskorištenog godišnjeg odmora krivnjom poslodavca, u iznosu naknade za korištenje godišnjeg odmora za godinu kada ga nije koristio.

Kratki tekst odluke:

" U odnosu na revizijski navod tuženika da je tužiteljici dosuđena naknada za korištenje godišnjeg odmora za godine 1995., 1996. i 1997. kada nije koristila godišnji odmor, te da joj ne bi pripadala niti naknada, valja reći da prema shvaćanju ovog suda radnik ima pravo na naknadu štete za neiskorišteni godišnji odmor u slučaju kada ga nije koristio krivnjom poslodavca, u iznosu naknade za godinu kada ga je trebao koristiti".

Dakle, taj vid naknade štete postoji i priznat je od Vrhovonog suda RH, ali samo ako je je poslodavac kriv za nekorištenje godišnjeg odmora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radnica je doslovno 30.11.06 prestala raditi kod bivšeg poslodavca ugostitelja koji iako zapošljava više od 20 radnika nikada nije izradio ni radnicu upoznao sa planom godišnjeg odmora.Dakle do kraja godine ostalo je još mjesec dana,sa planom odmora mora upoznati radnike barem 15 dana prije a nije..zakon kaže da se može u drugu godinu prenijeti odmor samo ako je radnik bio na porodiljnom ili bolovanju.Radnici ne odgovara korištenje starog godišnjeg kod novog poslodavca.

Je li stari kriv za nekorištenje ... :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija