Jump to content

Podizanje novca nakon smrti


andromedatonks

Preporučene objave

Nakon smrti bake, moja teta je isti dan isla u banku i digla s njenog racuna veci iznos novaca. Rekla mi je dati moj dio(trecinu) no umrla je iznenada koji dan nakon toga i novci su ostali kod druge tete koja ima dijagnozu dusevne zaostalosti. Ta teta i ja jedine smo nasljednice iza njih dvije. Prosli tjedan odrzala se ostavinska rasprava iza obe i meni je pripala polovica tog novca (punomoc je prestala nakon smrti pa se novac nije ni smio dizat s racuna). Na ostavninskoj raspravi teta je ispred javnog biljeznika izjavila da se taj novac nalazi u nje, a kako je nedostajao jos jedan dokumenat iz centra o njenoj poslovnoj nesposobnosti, za dva tjedna odrzat ce se jos jedna ostavinska rasprava samo zbog toga i tad cemo zakljucit stvar. E sad, moja teta govori uporno da mi nece dati taj novac, jako se protivi tome i govori da je sve njeno (ukljucujuci i trecinu stana koja mi je pripala na toj ostavinskoj). Zanima me moze li se ikako s bankom rijesiti stvar bez tuzbe ili je tuzba jedini nacin (ako je, koliko bi to otprilike moglo potrajati)? Takoder me zanima bi li mozda trebala na iducoj ostavinskoj od javnog biljeznika traziti pisanu potvrdu da se ti novci nalaze u nje (s obzirom da je to rekla ispred njega) i bi li mi to mozda moglo koristiti?

I da stvar bude jos gora, umijesala se i njena prva rodica (koja joj nije skrbnik niti je nasljednik) i jedno je vrijeme drzala sve te novce u sebe i govorila da se ona samo brine o njoj i da joj na taj nacin pomaze, a da ja nemam pravo na taj novac i da mi “ništa neće dat”. Ista tvrdi da ne zasluzujem dobiti trecinu stana jer je moja teta dusevno zaostala mada ja ne namjeravam praviti nikakve probleme i jos onda kad je cula da sam prihvatila svoj cjelokupni dio njena je sestra nekoliko puta zvala moju majku na telefon kako bi se svadala. Tek smo joj zaprijetile policijom vratila je novce na njen racun no i dalje moja teta tvrdi da ja nemam nikakvo pravo na taj novac…

Takoder me zanima bi li to mozda trebalo prijaviti i centru za socijalnu skrb s obzirom na to da ona tim rodicama vjeruje a one joj nisu ni zakonski skrbnici? 
I pitanje za kraj, kao sto sam spomenula, meni je pripala trecina stana u kojem mi teta trenutno zivi sama. Koliko sam cula, ja bi trebala barem jednom godisnje ulaziti u taj stan da bi bila u posjedu, a s obzirom na cijelu situaciju i kako mi teta ljutito reagira i odbija prihvatiti cinjenicu da sam ja druga nasljednica, sve i da ja dobijem kljuceve tuzbom, mene malo strah ulaziti kod nje u stan jer ne znam kako bi mogla reagirati… kako rijesiti taj problem?

uređeno: od andromedatonks
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Pozdrav.

Da ne otvaram novi post: 

Samo bi trebao savjet. Što napraviti kad netko (bez obzira što je imao punomoć)  dizao novce prije ostavinske rasprave i to u par puta ? I devizni račun i mirovinu . Uopće ne znam/o kako je to moguće. Sa tom osobom nismo u kontaktu a budući da nije bila u rodu- ta osoba nije pozvana ni na ostavinsku.

Ostavinska rasprava je završila i nas nasljednike dočekali su prazni računi . Na izlistanju je sve vidljivo. I datumi i količina dizanja novca. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Borbena7 je napisao:

Da li ste kontaktirali tu osobu i upozorili je na nezakonito raspolaganje tj. pokušali sporazumno ovo riješiti? Da li je ostavinski postupak pravomoćno okončan i da li su ti računi bili dio ostavinske mase?

Nismo u kontaktima nikakvim ali probali smo  pozivima - ništa od toga. (Nitko se ne javlja na mob i telefon). Ostavinski postupak završen.  Tražili od banke izvode po računima . Smijemo dobiti samo one poslije smrti i evidentno je dizanje  u 2,3 navrata nakon smrti. Sve do zadnje kune/eura....dio ušteđevine kao i zadnja inozemna i HR mirovina. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija