Jump to content

Kupnja zemljišta - poduzeće ili fizička osoba


manux

Preporučene objave

Htjela bi kupiti zemljište na kojem bi se izgradila stambena zgrada s tri stana koji bi se po dobivanju uporabne dozvole prodali. Interesira me da li da kupim zemljište kao fizička osoba i unesem zemljište u poduzeće ili da odmah kupim zemljište kao pravna osoba. Koje su porezne obveze u oba slučaja i gdje ulazi zemljište u poduzeću - temeljni kapital ili dugotrajna imovina.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odmah kao pravna osoba. Unos zemljišta u poduzeće kroz temeljni kapital iziskuje dodatne troškove (izrada procjene parcele, trošak javnog bilježnika, trošak uknjižbe). U prvom slučaju vi plaćate PPN, ali ga ne plaćate prilikom unosa u kapital društva. U drugom slučaju PPN plaća poduzeće i to je priznat trošak za njega.

Zemljište ne može biti uknjiženo samo na jednoj strani bilance jer se to kosi s načelima dvojnog knjigovodstva. Bit će uknjiženo pod kapital društva i pod dugotrajnu imovinu i s time je zadovoljena bilančna jednadžba. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija