Jump to content

Pogreske u vjestacenju i odgoda rocista


Tofffsy

Preporučene objave

Predstoji mi zavrsno rociste u posjedovnoj tuzbi. Tuzenik i ja (tuziteljica) bismo trebali svjedociti. Tek nedavno sam primjetila da vjestvo sadrzi jako bitne pogreske na koje mi nije ukazala moja odvjetnica, a ni odvjetnik prije nje. Zbog slabe komunikacije, nekih drugih propusta i ovoga, povukla sam punomoc i osobno od suda zatrazila dopunu vjestacenja kojom bi se trebala popraviti ta bitna pogreska. Takoder sam zatrazila i odgodu rocista sa tim razlogom da se stigne pribaviti dopuna. 
Sud se nije oglasio, ni glede odgode, ni glede zahtjeva za dopunu vjestacenja. Rociste je za dva dana. Ja idem bez odvjetnika jer sada se vise nitko ne stigne uputiti u spis. 
Molim Vas, sta po zakonu mogu traziti i dobiti na tom rocistu, obzirom su izignorirali ovaj zahtjev za dopunu vjestacenja i odgodu rocista? 
Unaprijed hvala.

PS. Primjetila sam da moj podnesak, niti zahtjev za dopunu vjestacenja, niti zahtjev za odgodu rocista nisu stavili u e-spis. Sta mogu po tom pitanju uciniti? Ako to nije u e-spisu, mogu li biti sigurna da ce drugostupanjski (kada cu se zaliti) vidjeti te moje podneske? Da li postoji zakonska obveza stavljanja podnesaka u spis? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih zamjerao odvjetnicima. U slučaju jednog takvog upitnog vještačenja, shvatio sam tek večer prije ročišta da je sudski vještak na terenu odredio položaj katastarske međe drugačije nego što ga je kasnije ucrtao na skici nalaza. Ni najbolji odvjetnik takvu "pogrešku" nije mogao uočiti, već samo netko tko je tamo svaki dan, pa poznaje svaki milimetar vlastitog dvorišta. A i to je bila čista slučajnost. Mogu samo reći da je u mom slučaju za suca sudski vještak bio nešto blizu boga, i da je svaki prigovor kojeg je moj odvjetnik napravio zbog sumnjivo pristranih postupaka vještaka na terenu odbijen bez minimalne dobre volje čak i razmatranja prigovora. Da ne kažem da je jedan prigovor suzbijen prijetnjom novčanom kaznom, pa je odvjetnik istog trena odustao od daljnjeg prigovaranja. A radilo se o takvim stvarima da je uvidom u nalaz pet stručnjaka imalo komentare tipa " da njihov kolega nije ništa mjerio već je samo mahao mjernom vrpcom po zraku da bi ostavio dojam da nešto radi", pa sve do direktne sumnje na korupciju, zbog čega sam bio u Uskoku, jer je stručnjaku s više desetljeća iskustva rada u struci bilo izuzetno čudno da netko sa završenim Geodetskim fakultetom može biti baš toliko nesposoban. Kao vrhunac farse, prije par tjedana vidim tog istog sudskog vještaka na televiziji kako prodaje pamet. Nekako sumnjam da se u deset godina naučio poslu ili da više ne pogoduje strankama u postupku koje su prijavljene zbog podmićivanja carinika još u bivšoj državi. Stoga, o čemu god da se radi u Vašem slučaju, rekao bih da je sigurno jedino to da su bez odvjetnika Vaše šanse za uspješno okončavanje ovog spora drastično smanjene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na podijeljenom iskustvu! Stvarno mi je zao i grozno je cuti dokle je ova drzava pala i kako se jeftino prodaje vlastiti uspjeh za saku eura. Kao da smo svi gladna odrpana sirotinja.
 

Kod mene se vjestak bas ozbiljno uplasio kada sam ja otkrila “pogresku” jer je i on svjestan da ga mogu goniti po cl. 305 Kaznenog zakona. Ja ne bih isla na USKOK jer to stvarno nema ucinka za nas obicne ljude. Ako cu nesto poduzeti, poduzet cu to privatnom tuzbom.
 

No, meni je sada “zapelo” na tome da sudac ne zahtjeva od vjestaka dopunu ili reviziju (ne znam koji je naziv ispravan) mada je vjestak spreman uciniti to odmah. Cak mi je rekao da, ako sudac ne zatrazi, mogu na drugostupanjskom traziti povrat na prvostupanjski zbog toga. Mislim, to je cisto mrcvarenje i uzimanje vremena i novaca meni, a cime mi se naravno tuzenik i prijetio u slucaju da dignem spor protiv njega. Zato mi sve to mirisi na uskladenu igru pod dirigentskom palicom mog tuzenika. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Viši sud je sve vratio na početak, a za ponovno vještačenje je angažiran čak jedan bivši šef katastra, a tada je i službeno postalo jasno da je njegov mlađahni kolega  "pogriješio" na već opisan, struci prilično sumnjiv način. I nikom ništa. Od udrugice sudskih vještaka koja mu je omogućila da postane vještakom odgovor po prijavi mi nije stigao ni nakon godinu dana. Tek nakon prijetnje da ću ih javno prozvati da štite korupciju u vlastitim redovima su poslali nekakav tipiziran odgovor da oni nisu odgovorni za svinjarije koje njihov član počini po nalogu suda. Mada je prijava podnesena zbog stručnih pogrešaka kojima je vještak prekršio gotovo svaki stavak etičkog kodeksa te njihove moralno korumpirane udrugice. Stručnjak će izreći svoje mišljenje o cijelom slučaju, ali samo u četiri oka bez svjedoka. Kod Uskoka je ostala zabilježba, pa se tješim da ako je ikad ponovio išta slično, a neki drugi nesretnik je bio dovoljno naivan da ga prijavi, možda se nešto i poduzelo. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Strasno zaista! :( Koliko ja znam, lazni iskaz na sudu se goni po cl. 305 Kaznenog zakona. Ako je to jos i vjestvo po kojem je donesena presuda, potencijalna kazna ide do 10 godina zatvora. Nadam se da bas dotle necemo morati ici, ali ne bi me ni iznenadilo.
Opcenito, sokirana sam koliko ljudi jeftino prodaju sav svoj zivotni trud da postanu netko i nesto, i to kada nisu uopce gladni. Daleko od toga. Mogu shvatiti da netko proda svoju tesko stecenu medalju kada padne u neimastinu i glad, ali ovakvo jeftino prodavanje vlastitog profesionalnog ugleda koje se kod nas dogada je za zaljenje. To ne moze biti nista normalnog vec teska bolest. :( 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija