Jump to content

Prodaja darovane nekretnine


Kimi10

Preporučene objave

Postovani, imam nejasnoca u vezi prodaje stana i poreznih obveza. Savjetovala sam se sa dva odvjetnika koji mi daju oprecna misljenja, pa bih voljela cuti jos poneko. Informacije na internetu su mi konfuzne. Stan je kupila moja majka krajem 2020. Ona i moj otac su u stanu zivjeli nekoliko mjeseci, nakon cega su odselili iz grada i stan darovali meni. Od tada u stanu nitko ne zivi. Uslijedila je renovacija u trajanju od cca godine dana i sada taj stan zelim prodati. Zanima me koje porezne obveze imam. Navest cu informacije koje su odvjetnici uzimali kao relevantne. Na toj adresi nisam prijavljena, nezaposlena sam, racuni dolaze na moje ime, postojala je potrosnja za vrijeme renovacije. To mi nije prva nekretnina u vlasnistvu. Prvi put sam u ovakvoj situaciji i zelim znati sto me ceka. Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

Otuđenje nekretnine je oslobođeno plaćanja poreza na dohodak ako:

- je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima uže obitelji (djeci koju uzdržavaju roditelji, maćehe, očusi, posvojitelji, udomitelji i skrbnici te članovima uže obitelji),
- je nekretnina otuđena nakon dvije godine od dana nabave (danom nabave se smatra nadnevak kupoprodajnog ugovora, a u slučaju izgradnje u vlastitoj režiji – dan kada je izgrađena nekretnina osposobljena za upotrebu što se dokazuje datumom uporabne dozvole, potvrdom o prebivalištu i sl.),
- je otuđenje između razvedenih bračnih drugova, a u neposrednoj je vezi s razvodom braka,
- je otuđenje između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji i drugih članova uže obitelji,
- je otuđenje u vezi s nasljeđivanjem nekretnina,
- se nekretnine izvlašćuju temeljem posebnog zakona te ako se otuđuju zemljišta čija je pojedinačna površina do 250 m2, a ukupno do 1000 m2 (ovo se odnosi na slučaj otuđenja više od 3 istovrsne nekretnine u roku od 5 godina od dana nabave).

U svim ostalim slučajevima otuđenja nekretnina propisana je obveza plaćanja poreza na dohodak.

To znači da za nekretninu koja se prodaje unutar razdoblja od dvije godine od dana nabave, a pritom nije služila za stanovanje poreznom obvezniku/uzdržavanim članovima uže obitelji, postoji obveza plaćanja poreza. Obveza plaćanja poreza propisana je i kada je nekretnina stečena darovanjem, a otuđena je u roku od dvije godine od strane darovatelja.

 

Prema podacima iz Vašeg upita proizlazi da ste 2020. godine darovanjem dobili stan. Je li od dana ugovora o darovanju proteklo dvije godine? Ne znam točno stajalište porezne uprave što se smatra dvije godine, da li dvije godine od datuma ugovora o darovanju ili od godine u kojoj je darovanje izvršeno. Po logici bi trebalo biti od datuma ugovora, ali bolje provjeriti sa poreznom upravom. Ukoliko ste u mogućnosti, na Vašem mjestu bih pričekala da prođe tri godine od datuma darovanja pa da budete sigurni da ćete izbjeći porez na dohodak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Stan mi je darovan pocetkom 2021., nisu jos protekle 2 god od darovanja. Cesto se spominju 2 ili 3 godine, taj dio je nejasan u vezi stava porezne uprave. Moj odvjetnik mi je bio rekao da ja tu ne moram prijaviti prebaviliste, odn. da su racuni s potrosnjom, ne samo pausali na moje ime dovoljan dokaz. To mi zvuci suludo, jer naravno da racuni dolaze na ime vlasnika, a potrosnje je bilo zbog radova. Po tome savjetu sam i postupila, pa u taj stan nisam preselila, (kasnije sam saznala da je bas u tome problem), a nisam zeljela prijaviti nekakvo fiktivno prebivaliste. Ne zelim izigrati zakone, nego iskoristiti pravo na oslobodjenje od obveze ako i kada steknem uvjete za to, buduci da je u renovaciju ulozeno puno novca i vremena i vrijednost mu se znacajno podigla. U svakom slucaju nekretnina nikome nije sluzila za stanovanje, osim mojim roditeljima par mjeseci. Imam ugovoren sastanak sa trecim odvjetnikom iduci tjedan pa se nadam da ce mi razjasniti stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija