Jump to content

Je li sud državno tijelo?


zao

Preporučene objave

Možda je važnije pitanje kako i od koga dobiti odgovor na to pitanje u pismenoj formi, jer Predsjednik suda izbjegava davanje odgovora. Naime, na moje direktno pitanje koje je ostalo zabilježeno u pismenoj formi, u osobnom susretu u službenom terminu Predsjednika suda, ja nakon 30 dana dobivam odgovor u kojem se citiraju članci zakona u kojima ne piše o tome je li sud državno tijelo ili nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne piše nigdje, a ako netko misli drukčije neka mi navede članak tog zakona ili propisa.

Inače, pitanje Predsjedniku suda je postavljeno samo u tih sedam riječi "je li sud državno tijelo ili nije" i nije bilo drugih potpitanja, odnosno vezivanja za neki predmet ili slučaj. Samo za ovdje informaciju (Legalisu) da tražim odgovor na postavljeno pitanje kako bi isti povezao sa člankom 1. Zakona o općem upravnom postupku. Ali ključna stvar je dobiti odgovor koji bi trebao biti jedino "da" ili "ne".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Piše. Zakon o sudovima, čl. 2

"Sudovi su tijela državne vlasti koja sudbenu vlast obavljaju samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određene zakonom."

No je li sud državno tijelo možda vam pojasni članak. Jedino mrvu dvojim da to možete povezati s Zakonom o općem upravnom postupku jer isti ne postupa i rješava u upravnim stvarima, eventualno u upravnom sporu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako napišu da sud jeste državno tijelo, onda mislim da ga mogu ubaciti u pojam "drugih državnih tijela" iz članka 1. ZUP-a koja .....u okviru djelokruga utvrđenog na temelju zakona, postupaju i rješavaju u upravnim stvarima.

S druge strane, mislim da im je teško napisati da sud nije državno tijelo. Zato oni "mudro" izbjegavaju dati konkretni odgovor, a ja ovdje pitam kako ih natjerati na davanje tog odgovora.....koji, ponavljam može biti jedino "da" ili "ne".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je mišljenje jednog pravnika koji je napisao dotični članak (na internetu) i prema njemu su sudovi državna tijela. Ali ja želim dobiti PISMENI odgovor S PEČATOM od Predsjednika suda...

Inače, Zakon o općem upravnom postupku je zakon koji bi se po mom laičkom mišljenju trebao odnositi na postupak pred bilo kojom institucijom. E sad, sve ovo je započelo mojim zahtjevom sudu na kojeg sam stalno dobivao obavijesti, s tim da ga je sud tretirao kao predstavku (radi članka 4. stavka 3. Zakona o sudovima), a ne kao zahtjev. Dakle, sud izbjegava donijeti rješenje o zahtjevu jer rješenje mogu osporavati tužbom, dok obavještenje nije pravni akt. Zato je Predsjedniku suda nezgodno napisati da „tijelo državne vlasti” nije „državno tijelo”, a ako napiše da ipak jeste državno tijelo uslijedilo bi moje pitanje zašto sud kao državno tijelo ne pripada među „druga državna tijela” iz članka 1. ZUP-a.

Ja namjeravam istjerivati ovo pitanje do kraja, pa me zanima koje pravne instance trebam proći prije podnošenja ustavne tužbe zbog kršenja članka 46. Ustava Republike Hrvatske koji mi jamči dobivanje odgovora na svoju buduću pritužbu ili prijedlog Visokom upravnom sudu? Nadam se samo da dobivanje odgovora ne znači dobivanje bilo kakvog odgovora nego odgovora na postavljeno pitanje. U suprotnom, mogu mi poslati i prazni papir kao odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija