Jump to content

Parking u dvorištu zgrade


briškula

Preporučene objave

Pozdrav,

Trebam pomoć oko situacije s parkingom u dvorištu zgrade. Radi se o zgradi sa 40-ak stanova i zajedničkim dvorištem, stanovi nemaju predviđena vlastita parkirna mjesta, štoviše parkirna mjesta nisu ni označena. U dvorište stane cca 8-10 auta. Neki od suvlasnika davno su prije izgradili nadstrešnice za auto i od tad je "nepisano pravilo" da parkirna mjesta ispod nadstrešnice pripadaju suvlasnicima koji su je izgradili. Navodno su se nadstrešnice kasnije legalizirale, no nisu mi dostupni nikakvi službeni dokumenti koji to potvrđuju. Koliko shvaćam, da bi se nadstrešnica uopće mogla legalno izgraditi, parkirno mjesto mora biti u privatnom vlasništvu i suvlasnici moraju dati suglasnost za izgradnju, tako da mi za početak nije jasno kako postoji pravna osnova da te nadstrešnice budu u vlasništvu nekih stanara.

Imala sam sljedeću situaciju - jedna od nadstrešnica godinama je bila prazna, naime "pripadala" je jednom susjedu koji je prodao stan i odselio se.  Povremeno, kad nema mjesta parking u dvorištu, parkiram svoj auto ispod te prazne nadstrešnice i danas me jedan gospodin (pretpostavljam suvlasnik koji sad ima "pravo" na nadstrešnicu) upozorio kako to nije moje mjesto za parking i da mogu eventualno iznajmiti mjesto od njega.

Zanima me postoji li način da se dokaže da su sva parkirna mjesta u dvorištu zajednička i da se svi stanari imaju pravo parkirati ispod nadstrešnice. U Knjizi položenih ugovora upisano je vlasništvo samo za stanove i garaže.

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Update, jučer je parkirno mjesto ograđeno. Kontaktirali smo bivšeg susjeda koji je prije koristio nadstrešnicu i rekao nam je da nije nikome prodao i da je to kao dio dvorišta  zajednički prostor zgrade. Nazvali smo gospodina koji je ogradio mjesto i pitali po kojoj osnovi je mjesto privatno, na što nam je odgovorio da je nadstrešnica pod kojom se nalazi mjesto legalizirana (ako i je, sigurno nije na njegovo ime). Molim Vas za savjet što dalje učiniti, može li se zvati inspekcija da se skine ograda sa parkirnog mjesta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija