Jump to content

revidiranje rješenja o ostavini


neinformirani12345

Preporučene objave

dobar dan svima,

molio bih cijenjene forumaše za pomoć.

naime nakon smrti oca, sva njegova imovina je podijeljena između mene majke i brata svakome po 1/3 jer je to bilo trenutno najjednostavnije s obzirom na situaciju. između nas nema nikakvog spora te je ostavinsko rješenje pravomoćno. ( otac je umro prije 10 mjeseci).

imovina pokojnog oca nije razriješena  kao cjelovita u ostavinskom raspravama nakon  smrti njegovih roditelja nego otac ima suvlasničke dijelove i to kako slijedi:

-po pravomoćnom rješenju iza smrti  oca ( moj djed) 1/5 ostavinske mase, ostatak je dobila baka jer su se ostali nasljednici odrekli svog dijela u njenu korist.

-po pravomoćnom rješenju iza smrti majke ( moja baka) je ostatak imovinske mase raspodijeljen u omjeru 1/4 mom ocu + 1/4 svakom od ostalih nasljednika i tako je to provedeno kroz zemljišne knjige.

od donošenja ovih rješenja prošlo je minimalno 20 godina i nitko od nasljednika se nije žalio, ( moj pokojni otac je imao volju da se to riješi) ali ostali nasljednici nisu ni dolazili na ostavinske rasprave i opstruirali su postupak koliko su god mogli pa je sud po sili zakona donio odluku koju je donio.

sad dolazimo do dijela koji mi nije jasan.

jedan od nasljednika iza pokojne bake traži da se upiše kao suvlasnik na jednu parcelu i ostatak imovine iza pokojnih djeda i bake iako po ostavinskom rješenju iza bake ta parcela nije navedena u ostavinsku masu.

na ostale parcele koje su navedene u ostavinskoj masi iza pokojne bake je najnormalnije kao i mi naveden kao suvlasnik.

te je podnio " prijedlog za ispravak rješenja o nasljeđivanju" ali iza mog pokojnog oca kojim traži da se kao vlasnici upišu nasljednici iza pokojnih djeda i bake svi u omjeru od 1/4.

moje pitanje je da li on može tražiti ispravak pravomoćnih rješenja, prvog u kojem se ne spominje kao nasljednik i  drugoga gdje navedena čestica nije upisana u ostavinsku masu?

koliko me sjećanje služi, jer bio sam dijete, pokojna baka jest na kraju mome ocu potpisala neke papire, ali to moram pronaći, moguće da je zbog toga ova čestica nestala iz ostavinske mase?

uglavnom pokojni otac nije pokretao nikakve postupke jer ima suvlasništvo u nekoliko parcela, ali to sve nije neke velike vrijednosti pa je računao kao što i ja danas računam da bi se mogli nekako dogovoriti s ostalim nasljednicima  da se izbjegne sudski spor, jer mi se čini da bi na kraju to sve nas moglo koštati puno više nego što sva ta zemlja vrijedi.

jer ja sam voljan i prepustiti ovu parcelu ostalima, ako bi oni meni prepustili svoj udio u nekoj drugoj čestici.

moje pitanje kako postupiti u navedenoj situaciji i što preporučujete?

da li on može pobiti već donesena pravomoćna ostavinska rješenja?

bilo bi najbolje se vansudski dogovoriti o svemu, ali poučen dosadašnjim iskustvom, ne znam da li će to rezultirati uspjehom...

hvala unaprijed svima za odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija