Jump to content

Kolektivno plaćanje ugovorne kazne - ZG vrećice za smeće


tsereg

Preporučene objave

Čl. 23. st. 4. Odluke o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu kaže "Kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik sukladno udjelima u korištenju spremnika." 

Čl. 23. st. 2. ovlašćuje i obvezuje Čistoću da provodi niz radnji pomoću kojih nedvojbeno može utvrditi postupanje korisnika usluge prema čl. 23. - prema tome da korisnik usluge ne ispunjava svoje obveze ili ih neuredno ispuni.

Ništa drugo se u toj Odluci ne spominje čime bi se obrazložila ili u bilo kakav kontekst stavila odredba i "kolektivnoj naplati kazne". Kazna se naplaćuje na računu za odvoz otpada i iskazuje kao posebna stavka. Računi su, naravno, individualni. Više korisnika koristi zajednički spremnik (koji je kriterij "kolektiviziranja" korisnika) diskrecijom i organizacijom davatelja usluge. 

Je li pravno moguće i pod kojim uvjetima propisati (a onda od strane korisnika i pristati) ili ovakvom odlukom grada naložiti da korisnik neke usluge koji je svoje obveze uredno i u potpunosti izvršavao mora plaćati dio kazne ukoliko druga ugovorna strana utvrdi da neki njen korisnik nije obveze ispunjavao?

Koji bi bio pravni put da se ta odredba odluke "sruši", npr. slično kako je učinjeno za zabranu parkiranja na Gornjem Gradu ne-stanarima ili kako je učinjeno s kaznama za parkiranje?

Odluka, poveznica:
Službeni glasnik Grada Zagreba

uređeno: od tsereg
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija