Jump to content

Pogrešno parkiranje, ali nisam kriv (valjda)


_fikus

Preporučene objave

Pozdrav!

Dobio sam kaznu za nepropisno parkiranje za "zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka". Parkirao sam uz rub ceste, nema crte na sredini, ulica je mala i neprometna, a u zakonu kaže da mora biti određeni broj metara do suprotne strane, a to je zadovoljeno (ne sjećam se napamet, ali sam provjeravao kad sam dobio kaznu pod brisač). Na tom mjestu i drugi parkiraju i nikad nije bilo kazni nikome, ovo je vrlo izolirani slučaj. Svi auti u nizu su dobili kazne. Blizu nema nogostupa, znakova, pješačkih prijelaza i sličnoga zbog čega bi moj čin mogao ugroziti pješake.

Sad (oko šest mjeseci kasnije) mi je došla pošta u kojoj je kazna i u kojoj piše da slučaj još nije pokrenut, da se protiv ove obavijesti ne mogu podnositi pravni lijekovi i da mogu platiti 50% nižu cijenu (300 kn - 50% = 150kn) u roku od tri dana.

Po povijesti foruma sam vidio da se često spominju troškovi suda, postupka i slično ako se ide na žalbu. Zanima me:

  • isplati li se žaliti za 150 kn? Je li taj postupak dug i što me sve čeka u tom slučaju? Novac nije problem, ali je glupo plaćati kaznu koja vjerojatno nije zaslužena
  • je li moguće da mi troškovi gore spomenuti budu skuplji od 150 kn i da je bolje jednostavno platiti jer će me ispasti skuplje?
  • koliko je moguće da prometni redar stavi nezaslužene kazne? Događa li se to često ljudima ili je prometni redar vrlo vjerojatno u pravu ako je stavio kazne?

Unaprijed hvala na odgovorima.

_fikus

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što vidiš iz fraze prekršaja, tu uopće nije bitna udaljenosti niti nikakvi drugi elementi. Po njegovoj procjeni, auto je smetao i to je dovoljno. U principu to ne pišu napamet, nego uvijek na istim mjestima, najčešće po pritužbama stanara, tako da su prijave najčešće opravdane (možda da staviš koordinate prekršaja, pa da na gugl mapsu vidimo kako to izgleda).

U principu, sve kazne kod kojih se može platiti polovica se isplati ići na tu polovicu, jer u slučaju bilo kakve osuđujuće presude ne možeš proći bolje od toga, a šanse za oslobađajuću presudu uglavnom i nisu neke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

drot13, hvala na odgovoru!

Meni je upitno to što čak i mnogo stanara tamo parkira svoje aute stalno, iz tog razloga mi je čudno što su sad odjednom došle kazne. Čak i nakon tog dana i dalje se tamo stalno parkiraju auti. Sad gledam Google Maps i Street View, u oba su auti parkirani na tom mjestu

Link na mjesto: https://www.google.com/maps/@45.7968716,15.9843874,98m/data=!3m1!1e3

Ja sam parkirao točno gdje je ikonica za lokaciju za Dječji vrtić Iskrica (paralelno uz rub, a ne okomito).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija