Jump to content

Prava vecinskog vlasnika (90%)


More33

Preporučene objave

Rodjak mi je rekao da ako jedna osoba ima barem 90% vlasnicki udio nad nekom nekretninom onda taj 90+% vlasnik ima neka posebna prava u odnosu na preostale vlasnike (ciji je ukupni udio manji od 10%). 
Zelio bih znati o kakvim se tocno pravima radi. 
Rodjak misli da bi gore navedeni vecinski vlasnik imao pravo odbiti da se zajednicka nekretnina proda ili stavi na drazbu. da li je to tocno?

Konkretno, postoji jedan nasljednik (sa udjelom od 8,3% u zajednickoj nekretnini) koji ne zeli svoj dio nekretnine koristiti nego zahtijeva da ga vecinski suvlasnik otkupi. Ne samo to, nego on trazi mnogo vise novaca za svoj idealni dio nego sto je procijenjena vrijednost te nekretnine. (Naime, 50% te nekretnine nije legalizirano i cijela je nekretnina ne-etazirana, a on trazi da mu se plati po cijeni normalno uknjizene nekretnine). Vecinski suvlasnik nema novaca za otkupiti ga pa se boji da nekretnina ne ode na drazbu da bi 8% vlasnik dobio svoj udio u novcu. 

Postoji li neki zakonski nacin da se izbjegne prodaja nekretnine u ovome slucaju? I da li u ovome slucaju vecinski vlasnik ima pravo odluciti po kojoj cijeni otkupiti manjinskoga?

Unaprijed hvala na savjetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , More33 je napisao:

Rodjak misli da bi gore navedeni vecinski vlasnik imao pravo odbiti da se zajednicka nekretnina proda ili stavi na drazbu. da li je to tocno?

Ne. Radi se o pravu na razvrgnuće isplatom onoga suvlasnika (ili više njih) koji imaju barem 9/10 na način da sud odredi da mu nekretnina pripadne u cijelosti a on ostalim suvlasnicima (ili suvlasniku) isplati vrijednost njihovih dijelova u roku koji će sud odrediti prema okolnostima, s time da suvlasnik koji ima bbarem 9/10 ne mora za to učiniti vjerovatnim osobito ozbiljan razlog.

Pojednostavljeno, večinski suvlasnik bi mogao tražiti vanparnični sudski postupak razvrgnuća suvlasništva isplatom, dakle da on isplati manjinskog suvlasnika, bez da za to postoji osobito ozbiljan razlog koji je uvjet za manje udjele.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na pojasnjenju ove situacije! 
Sve jasno.

Interesantno mi je i to da za manje udjele mora postojati osobito ozbiljan razlog. Sto bi na primjer predstavljalo "osobito ozbiljan razlog"?

Da li bi, na primjer, cinjenica da dvoje suvlasnika sa po 33 % udjela (zajedno 66%) koji su odredjenu nekretninu naslijedili prvo od majke pa onda isto ponovno od oca (otac trazio da se odreknu u njegovo ime nakon majcine smrti...nelogicno ali istinito)...to mogli navesti kao osobito ozbiljan razlog da im se dozvoli da otkupe treceg nasljednika koji je nekretninu koristio samo 3 gorine (dok su djeca pokojnika u istoj odrasla)? 

 

uređeno: od More33
greska u tipkanju
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija