Jump to content

Odlazak u mirovinu i prava na naknadu


vill304

Preporučene objave

Molio bih pomoć. Naime pišem u ime svog bivšeg djelatnika koji je predao zahtjev za mirovinu početkom Lipnja 2022. godine . Prema dobivenim informacijama mirovninskog  odjavili smo ga  s 30.6.2022 godine .

Djelatnik ima 63 pune godine i 43 godine staža. Od 1.7. do danas nije mu riješen status mirovine i stalno traže neke nadopune dokumentacije . Pošalju mu zahtjev za dostavu dodatne dokumentacije i onda opet par tjedana ništa. Ustnovljeno je da mu prije 21 godinu firma u kojoj je radio nije plaćala doprinose tako da mu fali 13 mjeseci staža iako su iplate išle i dobivao je platne liste. Iz mirovinskog su ga tražili ugovore o radu i raskid radnog odnosa s tom tvrtkom . Tvrtka više ne postoji. U radnoj knjizi mu je uvjeren staž da je radio kod navedenog poslodavca.  Također mu u firmi prije zaposlenja kod mene fali cca 14 mjeseci staža jer je firma u međuvremenu otišla u stečaj .

Nakon više od 3 mjeseca on nema nikakovih primanja . Nije mu riješen status mirovine niti izdano nikakvo riješenje . Šalju ga od pravnice u mirovniskom do referenta i tako od 1.7. do danas

Zanima me da li ima pravo na neku naknadu do ostavrenja mirovine i gdje ju zatražiti .

Također me zanima gdje se može dobiti informacija kako dalje . 

Ukoliko mu fali 3-4 mjeseca za puni staž ja sam ga sperman prijaviti da ima pravo na punu mirovinu . Međutim ja ne mogu dobiti te informacije od mirovinskog budući njemu nitko nije dao nikakvo riješenje.

Nije mi jasno da mirovinsko nije bilo u mogućnosti to vidjeti ranije i kako da netko živi bez ikakovih primanja više od 90 dana ?

Molio bih pomoć kome se obratiti i koja su njegova prava.

Hvala

Dario 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Vjerojatno je u tijeku upravni postupak utvrđivanja mirovinskog staža. Nažalost, dok se taj dio ne okonča pravomoćno, nije moguće donositi rješenje o mirovini. Dakle, treba sve snage upregnuti u to da se taj dio pravomoćno riješi (način za ubrzati postupak je odreći se žalbe na rješenje kojim se rješava o svojstvu osiguranika i utvrđivanja staža, ako je osoba sa time suglasna).

Ako postoji dilema oko samog staža ne može se rješavati o pravu na mirovinu jer je moguće da osoba ne ispunjava uvjet za priznanje prava na mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija