Jump to content

"Uzimanje" s plaće


Mariza

Preporučene objave

Pozdrav svima, 

molim nekog tko je stručan da mi pojasni ima li poslodavac pravo radniku "uzeti" od plaće ako nije uspio korisniku naplatiti uslugu. 

Primjer je sljedeći. U jednoj našoj bolnici sestrama koje prevare stranci ili osobe bez osiguranja (tzv privatni) traže da uplate iznos koji ti korisnici izbjegnu platiti tako što pobjegnu, daju netočne ili nepotpune podatke za račun i drugo. Znam, pitanje je zašto sestre uopće izdaju račune, ali vjerujte - izdaju. 

Zanima me je li ovo protuzakonito i kako se postaviti prema tome, tj. kako spriječiti poslodavca (država u ovom slučaju, ustvari županija jer su one osnivači bolnica. 

Hvala i lijep pozdrav! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također vam ne smiju bez vašeg pristanka oduzet s plaće.

Dakle, prema članku 88. Zakona o radu, poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplatiti uskratom isplate plaće ili nekoga njezinog dijela, odnosno uskratom isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće, s time da se ne može dati prije nastanka potraživanja. Ako radnik ne da takav pisani pristanak, poslodavac može jedino na sudu tražiti isplatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, vjerojatno nisam dovoljno precizno napisala - u principu traže da se uplati svota, ne uzimaju direktno. Zanimalo me imaju li pravo teretiti radnika za takav gubitak. Nažalost, tužbe i slično nisu opcija jer bi dovele u najmanju ruku do maltretiranja ako ne i otkaza ugovora na određeno i posljedično do nemogućnosti ponovnog zaposlenja u toj ustanovi. Ali ako nemaju zakonsku podlogu mislim da bi se moglo i drugim načinima riješavati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Mariza je napisao:

u principu traže da se uplati svota, ne uzimaju direktno.

Tko Vas točno to traži, na koji način tj. da li dobijete nekakvu pisanu odluku ili usmeno obrazloženje u kojemu se poslodavac poziva na svoje interne akte ili Kolektivni ugovor ili Vaš ugovor o radu?

prije 1 sat , Lupus in Fabula je napisao:

ako vam oduzmi sa plaće zbog toga

Nema ovdje govora o prisilnom ustezanju.

prije 1 sat, Lupus in Fabula je napisao:

Dakle, prema članku 88. Zakona o radu, poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplatiti uskratom isplate plaće ili nekoga njezinog dijela, odnosno uskratom isplate naknade plaće ili dijela

Ovo što navodite bi bio čl. 96. Zakona o radu, a ne čl. 88.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija