Jump to content

Odbijenica za građevinsku dozvolu


Francisa100

Preporučene objave

Pozdrav svima, ako nam netko može pomoći bila bi zahvalna.

Danas smo dobili od upravnog odjela za prost. uređenje da nam se odbija zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Zahtjev je odbijen zato što nismo upravnom odjelu dostavili na njihovo traženje suglasnot vlasnika susjedne nekretnine. Je li takvo rješenje zakonito? Mi nigdje u zakonu o gradnji ne vidimo da trebamo dostavljat suglasnost vlasnika susjedne nekretnine. Uostalom ne znamo ni kako bi ju dobili kad s njim nismo u dobrim odnosima.

Taj susjed je prilikom uvida u spisa stavio primjedbe na našu građevinu (primjedbe nemaju nikakve veze s vezom) ali je to napravio čisto da nam pravi problem. I nakon što je stavio te primjedbe nas upravno tijelo poziva da dostavimo njegovu suglasnot! Mislim ne vidim logiku kako bi dostavili suglanost kad s čovjekom nismo u dobrim odnosima i očito da nam neće dat suglasnost.

Što nam je dalje činiti i ima li smilsa ići sa žalbom? I kako se inače rješava takva situacija kad ti netko od susjeda stavi primjedbu i neće dat suglasnost, pa nie moguće da je to dovoljno da ti netko blokira građenje?

Hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Dana 24. 10. 2022. u 23:01, Francisa100 je napisao:

I kako se inače rješava takva situacija kad ti netko od susjeda stavi primjedbu i neće dat suglasnost, pa nie moguće da je to dovoljno da ti netko blokira građenje?

Vlasnici i nositelji stvarnih prava susjednih parcela stranke su postupku i kao takvima upravno tijelu dužno im je pružit mogućnost uvida u spis sukladno zakonu. 

Primjedbe susjeda, upravno tijelo dužno je obrazložiti. Ne postoji takva stvar kao "suglasnost" susjeda. Graditi se može samo ono što je definirano prostornim planom tako da susjed vaša prava ne može ni povećati niti ograničiti. Druga stvar je ukoliko je međa u sporu i sl, kada dolazi do prekida postupka radi rješavanja prethodnog pitanja. 

Ne vidim niti ja logiku, pa bi trebali konkretnije opisati na šta su se primjedbe odnosile i šta je upravno tijelo od vas tražilo, konkretno. 

Ovako kako ste naveli, žalba bi bila svako usvojena te postupak vraćen na ponovno rješavanje. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija