Jump to content

Makljaža sa stambenim kreditom


kresica13

Preporučene objave

Dobar dan,

 

Javljam se sa sljedećom situacijom:

 

S osobnom bankaricom 26.10. ugovaram stambeni kredit po sljedećim uvjetima:

- Kamatna stopa od 2.18% fiksno na 5 godina za što sam se obvezao:

1) Uplatiti 1000 eur u investicijski fond s državnim dionicama s rokom dospijeća od 3 godine (uplaćeno)

2) Otvoriti 2 trajna naloga za 15 eur za dva investicijska dionička fonda (otvoreno)

 

4.11. (9 dana nakon započetog procesa odobrenja kredita) u telefonskom razgovoru tražim bankaricu za ponudu i kredita s fiksnom kamatnom stopom na 15 godina, budući da se najavljuje rast kamatnih stopa u skorijoj budućnosti.

6.11. mailom podsjećam na upit za ponudom za fiksnu kamatu na 15 god te u istom mailu šaljem upit za terminom da donesem još jedan dio dokumentacije koju me zatražila a koji nije bio hitan.

 

U međuvremenu sam imao drugih obveza pa nisam stigao kontaktirati bankaricu, misleći da je kredit u procesu odobravanja, odnosno da se rješava ovaj dio koji je nebitan za kamatne stope.

Danas, 14.11. kontaktiram bankaricu telefonski da podsjetim da sam zatražio ponudu za kamatnu stopu na 15 godina fiksno te da vidim u kojem stanju je odobrenje kredita.

Bankarica kaže da je ponuda na 15 god fix 3.18%, ali da ponuda na 5 god fix više nije 2.18% nego 2.48%.

Također, odobrenje kredita je stopirano jer sam se udostojio pitati kolika bi kamatna stopa bila za 15 god fiksno, nakon čega mi se bankarica nije udostojila odgovoriti 10 dana, a danas je u roku par sati uspjela doći do tog magičnog izračuna koji je u poslovnici za 5 godina fiksno trajao 10 minuta.

 

Zanima me imam li neka prava tražiti inicijalnu ponudu pošto smo imali usmeni dogovor u vezi uvjeta kredita i realno u roku 9 dana (26.10. - 4.11.) nitko nije spominjao 15 god fiksnu kamatu.

Od dana kad smo dogovorili da krećemo u proces odobrenja kredita do danas je prošlo 19 dana.

Također, bankarica me nije upozorila, niti čak informirala da moj upit za kamatnu stopu na 15 godina implicira to da se odobrenje kredita stopira te danas odgovara da je mislila da sam ja znao da će se odobrenje stopirati. Čak i da jesam, zašto bih čekao onda 10 dana od prvog upita do danas??

Uzevši sve u obzir, iz moje perspektive izgleda kao da je bankarica očekivala da će kamatne stope koje banka nudi u jednom trenu porasti, te je namjerno pustila da se odobrenje produlji s izlikom da ne može odobriti kredit dok ne zna sve uvjete, te me namjerno nije pravovremeno informirala o ponudi koju sam tražio kako bi osigurala da više ne mogu dobiti inicijalno dogovorene uvjete.

 

Rekla je da će pokušati sutra dobiti odobrenje za 2.28% te mi javiti, s čime i dalje nisam zadovoljan jer smo imali dogovor za manju stopu.

 

Zanima me ima li smisla eskalirati situaciju na voditelja poslovnice ili neku višu instancu u banci jer iz moje perspektive bankarica ne radi za moj najbolji interes te me oštetila odugovlačeći cijeli proces zato što sam zatražio ponudu koju sam tehnički isti (ili sljedeći) dan mogao dobiti.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Ponudu sam dobio usmeno, rukovali smo se, već 26.10. sam predao svu potrebnu dokumentaciju za početak procesa odobrenja, i sad 5 do 12, kad nam je potpisivanje kupoprodajnog ugovora za 2 i pol tjedna, hladan tuš, bez ikakvih upozorenja ili objašnjenja da je odobrenje kredita stopirano. Praktički nemam opciju ići u Erste gdje sam bez ikakvih ulaganja, kao novi klijent dobio kamatu 2.50% s 10 godina fiksno, što vidim da je još uvijek aktualno.

 

I osobna bankarica je govorila da ne može tu ništa ako joj ne odobre takvo smanjenje, ali opet mi nije jasno da netko može poslovati na takav, po mom mišljenju neprofesionalan način.

 

Ima li smisla tražiti razgovor s voditeljem poslovnice, budući da je s njim/njom dogovarala dodatno smanjenje? Pretpostavljam da onda ta osoba može amenovati da je ok inicijalna ponuda ako bankarica kaže da se tu ništa ne može.

 

Lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija