Jump to content

Novi izračun mirovine po čl.52c ZOHBDR-a


Ivora54

Preporučene objave

Poštovani,

Suprug je umirovljen 01.07.1994.g. u zvanju glavnog inspektora MUP-a, beneficirani radni staž u uvećanom trajanju 12 za 16 mjeseci, staž pri umirovljenju 40 godina, 1 mjesec, 15 dana. Mirovina se izračunavala po primanjima za 1993.g. (godina koja prethodi godini umirovljenja), PVB nije bio u primjeni. U to vrijeme nije bilo zakonske regulative za branitelje. Izračunata mirovina po tadašnjim propisima bila je viša od tada limitirane te mu se isplaćuje limitirana, umanjena naravno za 20% i 10% sukladno zakonskim propisima o mirovinama za policijske službenike.

Ima status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata - dragovoljca, u razdoblju 30.05.1990. - 30.06.1994. , a za koje razdoblje mu se računa staž osiguranja u dvostrukom trajanju što nije bilo uračunato prilikom umirovljenja.

Dani borbenog sektora 612, neborbenog 881.

Zatražio bi novi izračun mirovine sukladno zakonskim propisima važećeg ZOHBDR-a, naravno, ukoliko bi to za njega bilo povoljnije.

Može li itko pomoći i napraviti okvirni izračun mirovine po ZOHBDR-u za usporedbu po postojećoj?

Zahvaljujem, pozdrav korisnicima izuzetno korisnog portala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Ivora,

temeljem Vaše prethodne objave zašto mislite da Vaš suprug ima pravo na novi izračun mirovine po ZOHBDR-u članak 52.c ?

Članak 52.c (NN 84/21)

(1) Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, pripadnici borbenog sektora, i članovi obitelji hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, pripadnika borbenog sektora, koji su korisnici mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ili općim propisima iz mirovinskog osiguranja koji prethode tom propisu, imaju pravo podnijeti zahtjev za određivanje novog iznosa mirovine uz primjenu članaka 27., 35. ili 48. ovoga Zakona.

(2) Pravo na mirovinu pod uvjetima iz stavka 1. ovoga članka osobama iz stavka 1. ovoga članka pripada od prvog dana sljedećeg mjeseca nakon podnošenja urednog zahtjeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

može mu iznos mirovine sukladno članku 27. ZOHBDR-a biti povoljniji i za 5.000 kn ali nema pravo na taj povoljniji iznos braniteljske mirovine, jer je korisnik starosne mirovine po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS

Pravo na povoljniji iznos starosne mirovine imaju korisnici mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ili općim propisima iz mirovinskog osiguranja koji prethode tom propisuimaju pravo podnijeti zahtjev za određivanje novog iznosa mirovine uz primjenu članaka 27., 35. ili 48. ovoga Zakona.

Koga briga što je Vaš suprug hrvatski branitelj, pa još i pripadnik borbenog sektora, ovaj članak je za one branitelje koji koriste mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ili općim propisima iz mirovinskog osiguranja koji prethode tom propisu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

mislim da i od toga nema ništa. Nema ponovnog izračunavanja starosne mirovine po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS za razliku od mirovina ostvarenih po općem propisu ZOMO ili Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Novi izračun starosne mirovine Vaš suprug može zatražiti po općem propisu ZOMO ili Zakonu o hrvatskim braniteljima samo ako je nakon umirovljenja ostvario 12 mjeseci mirovinskog staža temeljem Ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, u vrijeme umirovljenja NIJE postojala zakonska regulativa za hrvatske branitelje, te nije imao mogućnost biranja mirovine osim po tadašnjem Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS.

Zar je za policijske službenike, hrvatske branitelje dragovoljce, umirovljene prije stupanja na snagu zakonske regulative za branitelje, onemogućeno korištenje mirovinskih prava po  ZOHBDR-u ukoliko bi to za njih bilo povoljnije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Ivora54 je napisao:

Zar je za policijske službenike, hrvatske branitelje dragovoljce, umirovljene prije stupanja na snagu zakonske regulative za branitelje, onemogućeno korištenje mirovinskih prava po  ZOHBDR-u ukoliko bi to za njih bilo povoljnije?

Da, upravo tako,

mi (umirovljeni po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS) moramo ostvariti najmanje 12 mjeseci mirovinskog staža temeljem Ugovora o radu nakon umirovljenja. Tek onda možemo zatražiti priznavanje povoljnije starosne mirovine, bilo braniteljske ili po općem propisu ZOMO.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Ivora54 je napisao:

Žalosno i diskriminirajuće za DVO i PS.

Poštovana osobno imam ispunjena uvjeta po oba Zakona. Ako izaberem braniteljsku mirovinu gubim otpremninu u Mup, a ako izaberem Mup mirovinu gubim čin po Zakonu o braniteljima. To je tako već godinama. Nemojte misliti da se Zakoni pišu da bi ljudima nešto omogućili nego da im se oduzme. Sta god osobno da mi omuguce gubim. Imam isto 41 god staža, a ne moraju me uopće umirovit po godinama života. To je tako danas druga su vremena. Skinu mi ovlaštenje, i kažu mi imamo posao skladištara za vas. Neki dan je Mup raspisao natječaj za neka radna mjesta, pa i invalidima za natjecaj. Doći danas do mirovine je kao dobit na eurojackpot.

uređeno: od Nixon1973
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija