Jump to content

Tužba za razvod


Znatizeljko63

Preporučene objave

Moja priča

U braku smo 10 godina. Imamo sina od 8 i kćer od 5 godina. Ona ima 38 ja 37. Ona VSS ja VŠS. Materijalno smo prosječni. U zadnje vrijeme ona dobro zarađuje, a ja HR prosjek.

 

Otkad se rodilo prvo dijete, prije 8 godina počeli su problemi u spavaćoj sobi. Ja sam pokušavao sve što sam znao, uglavnom na lijep način ali nije bilo uspjeha.

Prije 3 mjeseca sam joj rekao da se želim rastati jer smatram da su «razlike među nama nepremostive».

 

Ponudio sam sporazumni razvod braka, podjelu imovine pola-pola, svu materijalnu potporu koju se dogovorimo, čak plaćanjem unaprijed i da partnerski rješavamo nastalu situaciju na dobrobit djece i nas samih.

 

Ona je prvo bijesno rekla odi – ja nisam htio otići dok je bijesna nego sam pričekao da se lijepo dogovorimo o svemu.

Nakon par dana je rekla da ipak želi pokušati spasiti brak, ja ponovo rekao isto što i prvi put, jer tako mislim i osjećam dugo vremena.

Treći put nakon, još nekoliko dana je rekla da su njoj djeca najvažnija, da me nikad nije nešto ni voljela ali da sam bio OK (dobar 3 J)i da ja moram sad ostati s njom i radi djece i zakletve pokušati naći smisao u našem zajedničkom životu. Ako ja i dalje želim otići, rastavu neću dobiti sporazumno nego ću ju morati tužiti.

Također mi je rekla da time želi dati svima do znanja da sam ja jedini odgovoran za rastavu i uništen život naše djece. Ne želi se sa mnom dogovarati oko viđanja djece, alimentacije niti podjele imovine, nego samo preko suda. Ono što sud odredi tako će mi biti. Ultimatum.

 

Djecu jako volim, a i oni mene. Po prirodi nisam svađalica. Ona je sklona žestoko se inatiti i bojim se da će poduzeti sve da mi zagorča života, pa su mi to tri razloga zašto oklijevam podići tužbu. Ako ju tužim, bojim se okretat će djecu protiv mene, davati mi ih na kapaljku, a imovina je većinom na njenom imenu, tako da ni svoju polovicu neću lako vidjeti. Također, zarađuje bolje, ima prijatelje utjecajne odvjetnike, a ja nemam novca ni za odvjetnika - početnika.

 

Sažetak: dok sam ja govorio da popravljamo ona je govorila da nije do nje, sad kad ja više neću popravljati ona bi htjela popravljati i «prijeti» ako ne prihvatim. Nalazim se pred zidom.

 

Molim Vas da mi odgovorite:

1. Koju bi mi sud shemu viđanja sa djecom odredio. Što mogu učiniti da to bude više od 2 dana tjedno po 2 sata i svaki drugi vikend…

2. Koja je visina alimentacije koju će mi sud odrediti, ja imam (6,500 a ona oko 15,000) Ima li neki tipski način izračunavanja?

3. Što poduzeti u vezi s podjelom zajedničke imovine?

4. Dali postoji nekakva pro-bono barem savjetodavna pravna služba za nekoga tko si ne može priuštiti troškove odvjetnika?

5. Može li mi bilo tko emailom poslati primjer tužbe i primjer sporazumnog razvoda. Što se treba navesti?

 

Unaprijed hvala svima na strpljenju i pomoći

Pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan je pretpostavljam na njoj i ona ga otplaćuje ili takvo što...pa sad, da odete pa platite podstanarstvo, alimentacije(makar vam ih sud odredio u manjem iznosu jer vam žena odlično zarađuje, npr 25 % plaće,) pa režije, što će vam ostati? Živjet ćete ko crkveni miš?

A možda je ona tek sad shvatila da vi zaista želite otići, možda nešto i promjeni, makar ja mislim da nema te priče koja spašava brak i mijenja ljude...ne znam, dobro razmislite. Odvjetnici su vam barem 500,00 kn po ročištu, računajte ber 5 ročišta, sastav tužbe itd. tužbu ćete teško sami sastaviti, i uopće morate imati odvjetnika jer će vas odrati...ne znam, loše prijatelju, loše...

Ne ljuti se , kažem ti iskreno: razmisli ... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ona je tek sad shvatila da ja stvarno želim otići. Crkveni miš ili ne, to je pitanje trena, sad ide bolje, sad lošije, vjerujem u sebe, nije lova sada najvažnija.

 

Promjeniti se. Nema toga. Oboje smo mislili prije 10 godina da možeš promijeniti svijet samo ako to jako želiš.

 

Oboje smo upisani kao vlasnici pola pola na stanu. Kreda je na njeno ime.

 

Nek su odvjetnici i dvostruko od toga što ste rekli, to je min 6000kn za parnicu razvoda. Koliko procjenjuješ ovu drugu parnicu, za raspodjelu imovine? Jel tu uzimaju postotak od vrijednosti imovine ili je i tu neka slična tarifa kao kod razvoda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi o vps(vrijednosti predmeta spora - imopvine) pa se tako određuje tarifa sukladno odvjetničkoj tarifi. Ako je stan na oboma, ovisi i koliko ste ga u braku zajednički otplaćivali, ali činjenica je da ona plaća kredit i da će ga vjerojatno nastaviti plaćati...Sve to košta ali kad se mora...

A to si dobro reko: ljudi se ne mijenjaju. A nema ni te priče kojom ćeš odjednom spasiti čitavu situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hehe pa ti imaš u stvari savršen brak..

Imaš ženu koja zarađuje savršeno, dvoje zdrave dječice, stan, svoj posao i solidnu plaću za naše Hrv.uvjete...iiii sad tebi nešto nevalja u krevetu, pa si odlučio to rasturiti ili ti se više u stvari ne trpi što žena zarađuje više od tebe?! Malo si mi i nejasan, kao trpiš to 8-godina!

Inače i da pokušam odgovoriti na tvoja pitanja;

1.Zašto bi uopšte sud tebi određivao šemu viđanja djece, tj. po tome ispada ti si se već pomirio s time da će djeca živjeti sa njom! Zašto? Ja bi ipak krenuo u to da bi ta djeca mogla živjeti i s tobom i da bi ti isto mogao biti skrbnik toj djeci kao i tvoja supruga,a isto tako bi i ona mogla tebi plaćati alimentaciju!

2.Tipski iznos ti je od 20 -30% od neto plaće. Dakle pošto je tu dvoje djece računaj bliže 30% tvoje plaćice.

3.Sve što možeš dokazati da je tvoje i imaš kakve materijalne dokaze imaš šanse i dobiti, ostalo zaboravi.

4. Ako sam si ja mogao priuštiti odvjetnika s jako puno manjim primanjima od tebe, onda ti definitivno nemaš razloga za kukanje,ali ako dođeš na socijalu,a ne plaću, onda imaš pravo na besplatnog odvjetnika,a na zahtjev koji podneseš čekat češ cirka 6-mjeseci,ali šta ima veze!

5.Primjer sporazumnog razvoda..haha, a kad se misliš odseliti..kad dođe žena doma sa nagodbom u ruci o sporazumnom razvodu braka

:-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zarada. To je pojava koja se mijenja kroz vrijeme, i to dosta dinamično, pogotovu ako ste oboje u "privatnom sektoru"

 

Dakle u proteklih 10 godina braka sam ja prvih 9 zarađivao 1,5 do 2,5 puta bolje od nje. Dakle materijalno stanje koje sada postoji je većinom moja zarada. Ako se, potpuno ispravno, uzme u obzir da je ona u tom periodu bila trudna, rađala, i odgajala nije ni mogla doprinostiti bolje, odnosno doprinijela je svojim načinom, tj i ja svojim. I novci i djeca su po tome zajedničko bogatstvo. Nemam dvojbi ni problema s tim u nikojem pogledu.

 

Mnogo stvari ti može biti nejasno iz mojeg izlaganja jer je ovaj "prostor" premali za sve potrebne informacije.

Dakle trpim 8 godina. Znaš teoretski (a i praktično) kako se odvijaju događaji kroz vrijeme? Oženiš se, dođe dijete, zaškripi u braku, imate i materijalnih poteškoća pa i to rješavaš, ona obećava da će se promijeniti, pa joj ja vjerujem jer želim uspjeti u braku. Onda se rodi drugo dijete (ne kažem da nisam želio) pa oni rastu, volim ih, uživam u njima, ipak i dalje škripi u braku, pa nešto poduzimam, razgovaram, galamim, nudim bračna savjetovanja a dobivam odgovor ako si bolan idi pa se leči...durim se pa opet nježno, sve isprobavam, pa čekam da vidim hoće li išta biti, dugo treba da shvatim da to nemože postati bolje, bar meni. Treba vremena. 1.1. 2006 sam shvatio da je stvar nepopravljiva. Onda sa cijelu 2006 "odbolovao" svoje strahove, odgovornosti, mogu li ja to sve. (prživjeti normalno rastavu i sve posljedice proizašle iz toga). Gdje sam zajebo, jesam li mogao bolje, može li se još uvijek nešto itd. Sad još ona treba proći taj proces...

Eto prijatelju, traje to, pogotovo kad nije mržnja u pitanju nego ljubav. Nego da se vratim s ovog mog psiho-samodokazivanja na pravni aspekt :)

 

 

1. Vjerojatnost da ću ja dobiti djecu je mala (ne postoji) jer je ona dobra majka, puno bolja od one kojoj bi sud (čak i kada ne ispunjava obaveze u krevetu) oduzeo djecu i dao ocu koji tuži za razvod. Nemam namjeru boriti se s vjetrenjačama u još jednom ratu.

 

2.3.4. mi je jasno

 

5. Ne kužim pitanje, no situacija je ovakva: Selim se kad se s njom dogovorim oko viđanja djece. Ona ne želi razgovarati o tome osim preko suda. Iz postova ovdje i razgovora sa drugim ljudima vidim da sud uglavnom pita što ste se dogovorili po pitanju viđanja djece i alimentacije.

 

Dakle što sud određuje kao tipičnu šemu viđanja?

 

Dali je shema: dva dana u tjednu od 17 do 19h, svaki drugi vikend od petka navečer do nedjelje navečer, pola školskih raspusta i pola blagdana; puno, srednje ili malo?

 

Može li se dobiti više od ovoga i kako?

 

Imate li taj primjerak tužbe za poslati na email?

 

Hvala na pomoći

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

razvod:

1. ako je u pitanju skrbništvo nad djecom, ako majka adekvatno skrbi o djeci, a djeca njoj privrženija, šanse su vam nikakve.

2. razvod nije preskupa stvar u novčanomk iznosu, koliko je god preskupa u pitanju živaca, no ako je razlog "nepremostivih sukoba karaktera" dovoljno jak i autentičan, košta manje od nastavka predstave

3. sud određuje viđanja djece s roditeljem kojem nisu povjerena, ali postupak na sudu ide tako da se upita jedno što predlaže a drugo slaže li se s time. Neki standard je srijeda 3h tijekom poslijepodneva, svaki drugi vikend petak (ili sub) od toliko-i-toliko do nedjelje u toliko-i-toliko, tjedan zimi i dva tjedna ljeti.

4. toplo preporučam da se glede imovinske ako ikako možete sporazumiti sporazumite, na kraju shvatite da je i par desetaka eura štete manje od 3-5 godina potezanja po sudu, parnica, živaca i sl.

 

Da ne pomislite da govorim napamet: moj razvod je cirkusom oko srbi i alimentacije trajao 2,5 godina do pravomoćne presude, prije toga unajmila stan i pokupila djecu i odselila iz zajedničke kuće sa 2 stana, ostavila mu na raspolaganje za to vrijeme i lovu koju je brao od podstanara koje je uselio 3 dana po mom odlasku, strpljivo čekala da počne plaćati alimentaciju po presudi, ne ganjala kamate, poticala da viđa djecu.

A nakon takvog zbroja mi se zaista ne naganja i s imovinskom, makar pristajem da me isplati trećinom vrijednosti. Nekih se stvari isplati riješiti, pa taman i bile manje fair prema nama osobno.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mislite čekati dok dogovorite viđanje djece, prvo pokrenite postupak pri czss, pa kad vam oni izdaju privremeno rješenje koje je važeće do pravomoćne sudske presude imat ćete dokument obvezujuć za oboje, a uređuje pitanja viđanja djece i cifru uzdržavanja na koju dobrovoljno pristajete, ali napominjem da tad postaje i obvezujuća. A to je fair.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija