Jump to content

ostavinski postupak


korist

Preporučene objave

Nakon smrti mog oca provedena je ostavinska rasprava. Jedini nasljednici su moja mama i ja, nasljeđujemo svaka po pola.

U ostavini je stan, zadnja mirovina i štedni račun u banci.

Dobila sam račun javnog bilježnika samo na moje ime u ukupnoj svoti 433,69 E.

Moja mama nikad nije radila i sad je naslijedila obiteljsku mirovinu pok. oca koja iznosi oko 400E. Kad bi ona platila pola tog računa, egzistencija bi joj bila ugrožena. Ja sam takoer u mirovini koja iznosi 750E i plaćanje ove naknade ugrozilo bi i moju egzistenciju.

Bilježnička nagrada je 2500,00 kn + TROŠAK ( ? koji ? papir, struja ?? ) 98,10 kn + naknada za upis 20,00 kn + PROLAZNI IZNOS (što je to?) 20,00 kn i na sve to naravno PDV.

Bilježnik mi je rekao da je 2500,00 tarifa za vrijednost ostavine preko 200.000,00 kn jer stan ima veću vrijednost od 200.000,00kn.  Taj stan je dobiven besplatno u socijalizmu i kasnije otkupljen za 40-tak tisuća kuna. Zbog toga mislim da je NAGRADA pogrešno određena, jer Pravilnik o visini nagrade javnog bilježnika ne kaže da se radi o procijenjenoj vrijednosti, nego samo kaže 'vrijednost'. S obzirom da posjedujemo račun o otkupu stana, smatram da bi to trebao biti dokaz o 'vrijednosti' stana. Osim toga, tržišna vrijednost stana je praktički 0, jer se nalazi u neposrednoj blizini Jakuševca i kupaca nema.

Mogu li poslati bilježniku prigovor na račun i što da napišem? 

Bilježnik mi je rekao da ja moram prvo platiti račun, pa će on onda pokrenuti postupak prijenosa vlasništva stana u gruntovnici. Zašto se mora unaprijed platiti usluga koja nije dobivena i što ako bilježnik ne pokrene postupak? Možemo li sami dati prijedlog za upis vlasništva i da li u tom slučaju moramo platiti bilježnikov račun?

hvala, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija