Jump to content

Alimentacija/dug


Maja0906

Preporučene objave

Poštovani svi, molila bih informaciju što mogu učiniti ja po pitanju isplate duga za alimentaciju te preporuku nekog odvjetnika za sudske postupke koji će vjerovatno trebati.

Imam kćer, 10 godina sada ima. Od njenog oca sam se odselila kada je imala 10 mjeseci. Otac nije davao za kćer ništa 4 godine. Zadnji put ju je vidio kada je imala godinu dana. Ne pita za nju, ne čestita joj ni rođendan, nikakav kontakt sa njom ne želi. Pokrenula sam sudski postupak za alimentaciju, prije6 godina , donešena je odluka da mi poslodavac mora isplaćivati alimentaciju u visini 1.000,00 kuna , te skidati mu sa plaće dug za prijašnjih 5 godina ne plaćanja alimentacije. Za taj dug sud je dosudio da mora platiti 54.000,00 kuna. Poslodavac mi je 3 mjeseca isplaćivao alimentaciju i dio od tog duga, pa je bivši dao otkaz kod njega, prešao je raditi kod prijatelja koji ima otvorenu firmu. Taj prijatelj mi je isplaćivao samo alimentaciju , niti lipe od duga.Na Fini postoji ovrha za taj dug, no kažu u Fini da mu nemaju šta ovršiti jer mu na niti jedan račun otvoren u banci ne sjedaju primanja.Dakle, prijatelj mu prema tome uplati meni alimentaciju, a ostatak plaće mu daje na ruke,pretpostavljam da je tako.Zadnja 3 mjeseca nije uplaćena niti alimentacija.

Zanima me koje korake ja mogu poduzeti kako bi se dug riješio? Kaznena prijava za neplaćanje alimentacije ?

I molila bih ako može preporuka odvjetnika koji i mi mogao to riješiti. Imala sam odvjetnicu, naplaćala sam se, i sad mi na ovo kaže da se nema šta dalje napraviti, na Fini postoji ovrha i to je to.

Unaprijed zahvaljem svima na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Borbena7 je napisao:

Ima li otac kakve imovine u svom vlasništvu? Da li ste tražili očitovanje poslodavca pod prijetnjom sa čl. 201. Ovršnog zakona?

Kada smo bili zajedno nije imao ništa osim auta.Da li sada ima nešto od imovine nije mi poznato. Živi u obiteljskoj kući katnici sa roditeljima. Moja odvjetnica, kako sam i napisala baš nije puno toga napravila, tako da se poslodavcu ništa nije slalo. Zato sami zamolila za preporuku odvjetnika koji bi stvarno odradio kako treba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Poštovani, molila bih vas ovim putem za pomoć, savjet. Otac je dužan plaćati alimentaciju 1000,00 kn mjesečno. ima duga za 5 godina ne plaćanja. Na Fini postoji ovršna isprava no na račun mu nikakva primanja ne sjedaju , tako su mi rekli u poslovnici Fine , da nemaju šta ovršiti. Njegov prijatelj ima otvorenu firmu, zaposlio ga je kod sebe, no u svibnju 202.je prestao raditi kod njega, ovrha na Fini je povodom toga ukinuta, no prijatelj ga je nakon toga opet zaposlio u listopadu 2022. I što mi je činiti sada, očito je da je to napravljeno kako bi se maknula ovrha, no da li se to može negdje prijaviti i pod šta, kojoj instituciji.Mogu li prijaviti njegovog poslodavca za to i za isplaćivanje plaće na ruke, oćito, obzirom da mu na račun ništa ne sjeda. Ili mi preostaje jedino da uzmem odvjetnika za to.Molilm vas za pomoć.Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Djete staro 7 i pol godina, alimentacija je zadnja uplaćena 2017. Godine u 11 mjesecu. Nakon toga niti lipe.

Otac je lišen roditeljskih prava jer je totalno zanemarivao roditeljsku skrb i trenutno ne smije niti viđati djete ali mora skrbiti. Određena je alimentacija u iznosu od 1000 kn svaki mjesec. Radi se o iznosu od otprilike 9000€ +sudski troškovi i kamate

Trenutno mom djetetu na njegovu štednju (moj račun pa se prebacuje na štednju) sjeda iznos od 80 € koji daje država u smislu privremenog uzdržavanja. Nema na sebi ništa i Fina nema na što se naplatiti. Zanima me ova tema vezano za privremeno uzdržavanje i prisilnu naplatu ? Kako će to funkcionirati. Ako država preuzme dug od oca koji ne plaća alimentaciju pro će biti s dugovanjem ? Dake država je nagovijestila plaćanje alimentacije ali ne i dugova koji su ostali ? Može mi to netko detaljnije objasniti 

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/drzava-ce-preuzeti-obvezu-uzdrzavanja-djece-bez-alimentacije-zna-se-i-tko-ce-voditi-prisilne-naplate-od-roditelja-15375074

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Josipa.Stunja je napisao:

Kako će to funkcionirati.

Nemoguće je ovo pouzdano komentirati kad radna skupina tek radi na tekstu predmetnog zakona.

prije 9 sati , Josipa.Stunja je napisao:

Ako država preuzme dug od oca koji ne plaća alimentaciju pro će biti s dugovanjem ?

Teško da će država preuzeti na sebe ulogu ovrhovoditelja za dugove koji su već dospjeli na naplatu prije stupanja na snagu ovog novog zakona. Svakako treba čekati konačnu verziju zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija