Jump to content

Sporazumna rastava braka


Francisa100

Preporučene objave

Dobra veče svima.

Kćerka mi se rastaje pa bi vas molila malu pomoć jer nemamo baš novaca za odvjetnika. Zet (uskoro bivši) pristaje da se sporazumno rastanu, a nas zanima kolko traje taj cijeli postupak jer znamo kako kod sve ide sporo? I na koji sud moramo ići jer oni sad žive u različitim gradovima?

Pročitala sam na internetu da se u tom razvodu neće rješavati njihova imovina već da to ide poseban postupak, pa nas zanima kad dođe do podjele imovine da li ona ima pravo na veći dio imovine (ili svu imovinu) budući je on nju varao s drugom s kojom i sad živi i to imamo dokaze.

Hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

Imaju li maloljetne djece? Ako imaju, prvo moraju oboje na CSS, inače nema rastave. 

Ako nemaju mlt.djece, potpišu sporazumni razvod i to pošalju na sud prema mjestu gdje su imali posljednje zajedničko prebivalište. 

 

Jesu li potpisali bračni (popularno 'predbračni') ugovor?
Ako nisu, onda nema veze tko je koga varao, imovina se dijeli na dva jednaka dijela. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru bonaparte. Nemaju djecu i nemaju nikakav predbračni ugovor. Šteta mislili smo da ipak igra neku ulogu ako je kćerka cijeli brak bila vjerna a on okolo šarao.

Zadnje prebivalište su imali u Makarskoj, tamo je kćerka i sad. Jel to znači da predaju na sud u Makarskoj razvod braka? Buni nas ovo, našli smo ovaj članak, odvjetnik je pisao, https://odvjetnik-medved.hr/razvod-braka-koliko-traje-kolika-je-cijena/  pa tu na kraju članka piše da sude općinski sudovi u sjedištima županijskih sudova. Da li to onda znači da iako su bili u Makarskoj da moraju podnijet razvod braka na sud u Splitu jer je to sjedište županije ili ipak mogu u Makarsku? Ne bi htjeli nešta promašit pa ako mi možete još samo to odgovorit, hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, 
Ne zahvaljujte, svi smo ovdje da si pomažemo :)

Kolega je u pravu, izmjenama Zakona o područjima.... od prošle godine se takvi prijedlozi predaju prema sjedištu županijskog suda, odnosno pošalju poštom na adresu općinskog suda u Splitu (u četiri primjerka, sva četiri potpisana od strane Vaše kćerke i njenog supruga). 

Iako najgore što se može dogoditi ako pošaljete u Makarsku jest da se sud oglasi nenadležnim i proslijedi na sud u Splitu (događa se često).

 

U odnosu na podjelu bračne stečevine, predlažem joj da, nakon što s bivšim suprugom dogovori podjelu, odu kod javnog bilježnika ili odvjetnika jer sam se nagledala svakakvih Ugovora koje stranke same napišu te oni vrlo često zbog propusta u formi, nedostatka tabularne isprave i slično nisu valjani. 

Ako s njim ne može dogovoriti mirnim putem podjelu bračne stečevine, onda će biti nužan parnični postupak. 

Sretno. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija