Jump to content

tužba za nadoknadu troškova odvjetnika


anonimno

Preporučene objave

Tužila sam suvlasnikove naslednike za smetanje posjeda. Nisam zbog sprečenosti nastavila spor pred sudom. Na zakazane rasprave nisam išla, odredjeno je mirovanje u trajanju od tri mjeseca. Nisam pokrenula nastavak. Sud je donijeo rješenje da se postupak obustavlja i da nikakve troškove ne snosim. Na to rješenje oni su uložili žalbu i traže da im nadoknadim troškove odvjetnika kojeg su angažirali i to u visini 3.000 kn. Sud me sada poziva da za 8 dana odgovorim na tužbu ili da platim. mogu li produžiti ovaj rok od 8 dana zbog sprečenosti, a ujedno se i pitam šta je imam sa troškovima koje oni trebaju platiti odvjetniku. Naime, sami su ga i angažirali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stranka koja podlegne (koja bude poražena) u parnici dužna je protivnoj strani nadoknaditi troškove postupka (u koje spadaju i troškovi odvjetnika).

Dakle, vi ste pokrenuli parnicu, došlo je do mirovanja postupka zbog vaše pasivnosti, niste nastavili postupak zbog vaše pasivnosti, čime ste prouzročili drugoj strani trošak i morate ga platiti.

Da nije tako svi se do iznemoglosti parničili zbog svega i kad im to ne bi bilo zanimljivo povukli bi tužbu i nikom ništa, e ne ide to baš tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, ja sam "podlegla". Ako je ovo Vaše tumačenje ispravno (ja nisam pravnik) kako je onda moguće da je sudac donio rješenje o tome kako nisam u obaveze platiti troškove. Šta je imam sa njihovim odvjetnikom?. Za sudske pristojbe, ok, ali ovo drugo. Što su uopće angažirali odvjetnika kada nisu u stanju da ga isplate? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo vjerojatno su oni svog odvjetnika isplatili, ali sada traže naplatu tog troška od vas (na što imaju pravo) jer ste im vi izazvali taj trošak pokretanjem parnice, koju ste, ponavljam, izgubili.

 

Svaka strana koja je izgubila u parnici, u pravilu je dužna naknaditi suprotnoj strani troškove postupka (pristojbe i trošak odvjetnika), jer se uzima da je strana koja je izgubila parnicu bila kriva zbog vođenja te parnice, tj. ako tužitelj podiže tužbu za koju se ispostavi da nije osnovana (bilo da tužba bude povučena ili da tužba bude odbijena presudom) dužan je nadoknaditi trošak tuženiku koji je ovaj imao zbog parničenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

javascript: justReturn()

:-oTužba je bila osnovana, zato su i uzeli odvjetnika. Bavili se mahinacijama kojima koje je i odvjetnik radio. Uvidjela sam to i prepustila da svi rokovi prođu. Ponovo Vam skrećem pažnju sud je donijeo rješenje da nisam u obavezi bilo što platiti. Po toj logici stvari oni bi morali tužiti sud, a ne mene. Mene su i onako oštetili ušavši u moj posjed, a da nemaju vlasničke listove. Eto, zanemarimo to. Opet ćete mi napisati da moram. Može li se produžiti taj rok od osam dana?, mislim ukoliko obavijestim sud da sam sprečena da dođem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e, he realnije je to postaviti ovako: da je tužba bila osnovana bila bi i usvojena!

Da ste vidjeli mogućnost uspjeha ne bi bili toliko pasivni u sporu.

Prouzročili ste parničenje pokretanjem parnice i time ste prouzročili aktivnost tuženika (gubitak vremena, živaca, trošak odvjetnika) i kad se iz te parnice povlačite to vuče za sobom posljedice poput ove: nadoknada prouročenog troška drugoj strani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemožete produžiti rok od 8 dana zbog sl. spriječenosti jer niste pozvani na sud vec vam je taj rok dan za odgovor. nije mi jasno kako ste mislili dobiti spor prošpuštajući namjerno sve rokove. drugi put kad vas boli zub idite zubaru jer ako ako ga sami pokušate popraviti ishod bi mogao biti identičan vašem uspjehu u ovoj parnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema članku 154 Zakona o parničnom postupku stranka koja u cijelosti izgubi pranicu dužna je protivnoj stranci nadoknaditi troškove.

Prema članku 158 Zakona o parničnom postupku tužitelj koji povuče tužbu dužan je protivnoj stranci nadoknaditi parnične troškove.

Prema članku 217 stavak 3. ako niti jedna strankau roku od 4 mjeseca nakon mirovanja postupka ne stavi prijedlog za nastavak SMATRA SE DA JE TUŽBA POVUČENA pa slijedom toga morate nadoknaditi protivnoj strani troškove parničnog postupka.

 

Naravno da morate podmiriti troškove, upravo se naknadom troškova koje je stranka imala u postupku sprječava objesno parničenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija