Jump to content

Molim savjet-nekretnina/vlasništvo


Danchika

Preporučene objave

Pozdrav Svima,

Molila bih Vas pomoć i savjet.

Prije 20tak godina, brat i ja smo kupili zemlju i sagradili dvije kuće/dvojni objekta na jednoj parceli. Sve je legalizirano i za sve imamo građevinsku dozvolu, osim za terasu na garaži legalizirana ali je od nje napravljen stambeni prostor pa nemam takvu dozvolu. Dakle na zemlji postoje dvije kuće, i dvije su adrese stanovanja.

Kako u to vrijeme ja nisam bila kreditno sposobna dogovorili smo se da sve bude na njegovo ime i prezime.

Sad bi to htjeli riješiti, odnosno da se polovna svega prebaci na mene (zemlje/kuće).

Napravili smo projekt za etažiranje, sa svime ali su nas iz Gradskog ureda odbili iz gore navedenog razloga, tako da od etažiranja ništa. Ponuđena rješenja od njih su nam preskupa.

Raspitujući se dalje dobili smo nekoliko naputaka kao bi se to moglo najbezbolnije riješiti (najjeftinije). E sad kako stvarno ne znamo što bi bilo najpovoljnije za nas trebamo Vašu pomoć. Rješenje koja su nam predložena su sljedeća:

1. Da ga ja tužim?? za suvlasnički dio, dokazujući da sam sudjelovala u svemu financijski (što on ne bi poricao i složio bi se sa svime) i da se sudskim putem dodjeli taj dio meni. (bojim se da bi tu dosta novaca otišlo na odvjetnika i sudske troškove) -koliko to košta, imali netko otprilike kakav iznos??

2. Darovni ugovor-koliko to košta? kako se računa porez?

3. Da se napravi parcelizacija zemljišta pa de se onda sve pokrene...-koliko to košta?

 

Zahvaljujem Svima na dobroj volji i pomoći

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mda, na žalost da svaka građevina ima svoju moglo bi se ići najjednostavnijim postupkom a to bi bilo traženje rješenja o utvrđivanju građ. čestice, na osnovu nje se parcelizira te jednu od novonastalih nekretnina brat prebaci na vas nekim pravnim poslom.

Ovako se bojim da ste u pat poziciji gdje ovo pod broj jedan nema smisla jer će vas koštati vjerovatno slično kao da idete na darovi ugovor ako ne i više jer darovni ugovor možete ovjeriti i kod suca nedležnog suda što je povoljnije od solemnizacije kod JB, a porez vam je 3% od tržišne vrijednosti nekretnine.

Ovo pod tri se moglo do izmjene Zakona o gradnji 2007 uz nekakov idejni projekt a u današnje vrijeme ne znam da vam to netko može samo tako riješiti.

Dakle, eventualno darovni ugovor s kojim ćete postati suvlasnik cijele nekretnine u omjeru 1/2 ali i dalje imate problem kod pokušaja uspostave vlasništva posebnog dijela nekretnine (etažiranja) radi nelegalnog stambenog objekta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija