Jump to content

dostava podataka o vozacu


anonimno

Preporučene objave

dobio sam od policije dopis da dostavim podatke o vozacu - prekrsaj je bio prebrza voznja

 

pise da je snimljeno prije dobra dva mjeseca kod jednog shopping centra. e sad, naravno da ne mogu tocno reci, ali u razgovoru sa suprugom dosli smo do zakljucka da su nas na tom mjestu mogli uslikati samo jedan puta kad smo posjtili taj centar.

 

moj problem je sljedeci: koga prijaviti da je vozio jer sam u do centra vozio ja, a kuci je vozila supruga. kako da znam kada su nas snimili i tko je vozio jer nas policija nije zaustavila?

 

u starim postovima sam procitao da moram dostaviti taj podatak inace mi ide kazna od 2000 kn ali jedino sto mogu je da im dostavim podatke i o sebi i o supruzi.

 

ne zalim imati problema i placati kaznu za podatke pa vas molim da mi savjetujete sto da napisem s obzirom da ne znamo tko je vozio a policija nas nije zaustavljala.

 

jos nesto, koliko bi mogla biti kazna ako je vozili islo 15 km preko ogranicenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne zalim imati problema i placati kaznu za podatke pa vas molim da mi savjetujete sto da napisem s obzirom da ne znamo tko je vozio a policija nas nije zaustavljala.

 

na legalisu vec barem 2 god ovako....i svi nahebali...

 

ovo shvati kao milost boziju, i barem 10 kn milodara, i ti i svi koji citaju, pa se prepoznaju u evo recimo mom primjeru:

 

ali ako milodar ne das - savjest ce te peci! moras znati da se milodar u ktaolickoj/pravoslavnoj proslijedjuje potrebitima, siromasnima i gladnima..

 

ne znam kako tocno ide u islamu, ali kao i svaka vjera, i islamska pomoaze potrebitima, pa ako si te vjeroispovjesti, znat ces kako se kn 10 upucuje gladnima

 

ako nisi vjernik, prvo promisli o tom problemu, a ako se ne predomislis - kao samoproglaseni bog ti priznajem i 10 kn uplacenih u hvrvatski crveni kriz/unicef.

 

pa slijedi moj dogadjaj, nevezan s tvojim ili bilo cijim....

 

ja vozio moj auto, (pazi, ja vlasnik) proslo dva mjeseca, preporucena od policije, hoce podatke o vozacu.

 

imaju temelj za to u zospc-u, al ja nisam tocno znao tko je vozio, a sumnjah da je to bila supruga, koja je, inace, clan moje uze obitelji (to su, cisto informativno, osim supruge i otac, majka, sestra, brat, sin, kcer) pa -

 

napisah suprugu koja je slucajno i clan moje uze obitelji.

 

nije proslo mnogo, i supruga dobila prek nalog.

 

prigovorila bez obrazlozenja.

 

pozvase je na prek. sud.

 

tamo, kako sam cuo, rekla da ona nije vozila.

 

pozvase i mene, kao vlasnika vozila i osobu koja je ppp dostavila podatke o vozacu.

 

sudac me je uozorio da nisam duzan svjedociti protiv supruge (oca, majke, sestre, kceri itd, gore nabrojano)

 

a da me kojim slucajem nije upozorio, ja bh mu to naglasio i zatrazio da udje u zapisnik.

 

buduci da mi je bilo neugodno, rekoh da cu iskoristiti blagodat nesvjedocenja...

 

supruga dobila rjesenje o obustavi postupka ne sjecam se tocno zasto, al uglavnom nesto kao da je okr poricala, a svjedok iskoristio blagodat nesvjedocenja pa ovaj sud nije nasao dokazanim da je okr kriticne blbla...

 

i tu bijese kraj sa tom neugodnosti...

 

eto....

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svaka ti cast sto si si dao truda za ovoliko piskaranje, jer kada sam prije otprilike 2 ili 3 mjeseca pokusao pomoci ljudima na ovaj ili vrlo slican nacin, nekoliko kolega me je popljuvalo, naravno nisam ni ja ostao duzan, ali ako ovo citaju, a citati ce jer to su pravnici koji to mogu biti samo preko neta i vjerojatno stalno vise i citaju tu....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

članak 229. stavak 7. ZOSPC

 

Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila, osoba kojoj je vozilo povjereno ili odgovorna osoba u pravnoj osobi ako ne da vjerodostojan dokaz o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.

 

Naprijed navedeno je točno. No međutim valja upozoriti kako Vas policija može dovest u zamku glede davanja izjave.

 

Naime, često znaju poslati formular u kojem od Vas traže da pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavite tko je predmetne nezgode vozio automobil.

 

Da biste izbjegli bilo kakvu daljnju odgovornost (kaznenu), Izjavu koju ste dobili od policije popunite na taj način da zapravo niste sigurni tko je vozio ali mislite da je supruga, brat, otac, dijete..... i navedete njihove podatke.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime, često znaju poslati formular u kojem od Vas traže da pod krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavite tko je predmetne nezgode vozio automobil.

 

dosita cesto (ma uvijek) salju takav formular, samo podaci o identitetu se ne traze pod "krivicnom i materijalnom odgovornoscu" vec upravo pod prijetnjom sankcija iz cl zospca-a koji si citirao.

 

zato i bez obzira sto eventualno ispunjavanje istog formulara netocnim podacima nije kd, isti uvijek valja ispuniti i vratiti pu koja ga je poslala.

 

jedan veliki dio vlasnika vozila koji zp citaju samostalno i bez nadzora ;-) pogresno smatra da se na tzv. "blagodat nesvjedocenja" mogu pozvati vec prilikom ispunjavanja tog formulara, sto je naravno pogresno i "kosta" gore navedenih 2000 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kada sam prije otprilike 2 ili 3 mjeseca pokusao pomoci ljudima na ovaj ili vrlo slican nacin, nekoliko kolega me je popljuvalo,

 

upravo zato mi samoproglaseni bogovi ne dajemo savjete, narocito ne pravne, vec onako usput samo detaljno opisemo jedno vlastito zivotno iskustvo...

 

a onda, ako se netko prepozna u opisanom slucaju, a sto bi mi sada nego ga zamolili da shvati koliko bi ga kostala ovakva informacija kada recimo ne bi bila dio necijeg zivotnog iskustva vec odvjetnicka sugestija, pa onda bude izdasan kod milodara/uplate crv. krizu

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan moj znanac dobio rješenje, kriv je, NK=2.000,00 kn, jer nije dostavio podatke o osobi.

Poziv, obavjest policije primio osobno, bio na Prek. sudu, priznao da nije poslao podatke i sve ono što u pravilu nebi trebao a d mu nebi išlo na štetu. No nije priznao prekršaj nepropisnog parkiranja, niti isto pobliže sud obrazlaže u rješenju, osim u izreci ... da nije dostavio podatke o osobi kojoj je dao vozilo na upravljanje dana xx, a koja je dana xy u Zgb.. nepropisno parkirala vozilo.

Provjereno je da policija niti sud nije izdao prekršajni nalog ili rješenje, kojim bi netko bio kriv da je zaista i počinio prekršaj nepropisnog parkiranja vozila,

Pomažem pisati žalbu znancu. (obrnutim redom)

2. Poziva se na posebne olakotne okolnosti i predlažem da se primjeni odredba o ublažavanju kazne ispod minimalne i

1. Žalim se na to da je došlo do povrede odredbi mat. prava i pogrešnog utvrđivanja činjeničnog stanja, jer da nije utvrđeno da li je zaista i prekršaj nepropisnog parkiranja počinjen. Naime u st. 7. članka 229. u kojem je predviđena kazna između ostalog piše ...dostavio podatke o osobi koja je vozilom počinila prekršaj... ili tako nešto slično.

 

????? Ima li bilo kakvog uporišta za žalbu iz razloga što nije utvrđeno da je zaista prekršaj (za koji su traženi podaci) počinjen? U protivnom, da li je prekšaj nedostava podataka o osobi koja je upravljala osoba koja je viđena nedaleko nekog mjesta gdje je počinjen neki zloćin, a što nema veze s prometom?

 

Pozdrav, keds

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

????? Ima li bilo kakvog uporišta za žalbu

 

u smjeru pobijanja odluke o kazni mozda ima, ali u smjeru cinjenicnog stanja i povrede mat. prava - nema.

 

naime, sud ne samo da nije bio duzan vec nije bio niti ovlasten - prekoracio bi optuzbu, utvrdjivati tko je pocinio prekrsaj nepropisnog parkiranja, pa eventualno kaznjavati ili oslobadjati zbog tog prekrsaja.

 

u bitnome, nije sporno:

 

1. da je znao za poziv da dostavi trazene podatke (primio ga je)

 

2. da nije postupio po tom pozivu - nije dostavio podatke (priznao je)

 

i to je to - cisto kao suza...

 

pri tome nema nikakve veze tko je pocinio prekrsaj krivog parkiranja, u stvari, nema nikakve veze niti je li neki prekrsaj uopce pocinjen...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija