Jump to content

Savjet prije ostavinske rasprave


Zac236

Preporučene objave

Moja žena ima ostavinsku raspravu za par dana, nakon očeve smrti, stoga molim za savjet prije ostavinske rasprave.

Tast je kuću prepisao na ženinog brata i njegove sinove, jer su mu obećali da će moju ženu isplatiti. Navodno postoji dokument

ovjeren kod bilježnika, koji nam nikad nije pokazao, pa ne znamo postoji li i kod koga je potvrđen.

Ne znamo ni točan sadržaj, tast je samo to spomenuo.

Pretpostavljamo da se na ostavinskoj kuća neće spominjati, a vjerojatno ni taj dokument.

Ako smo dobro shvatili, na ostavinskoj se može prihvatiti, odreći ili tražiti nužni dio.

Što učiniti? Reći da se ne slaže zbog izostanka kuće u nasljeđu i tražiti nužni dio?

Ili kakva se već izjava daje? Tada ide 1/4 od svega? Ili 1/4 od kuće, a 1/2 ostavštine koju bilježnik pročita?

Ne znamo da postoji ikakva oporuka. Tatu su dugo nagovarali i nije popuštao dok mu nisu prodali priču da ne mogu dignuti kredit dok

nisu vlasnici, a time bi kao isplatili moju ženu. Kada je to učinio, nitko više ne priča o isplati, pa čak ni sada kada slijedi ostavinska.

Što ako ponude neku nagodbu? Naravno, bez potpisa nekog dokumenta ne bi pristali, ali što izjaviti u tom slučaju pred bilježnikom?

I dalje ostati kod nužnog dijela, a dogovarati u parnici?

Molim hitan odgovor i hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo, danas žena bila na ostavinskoj i zatražila odgodu zbog konzultacije sa pravnikom, jer nije znala za mnoge detalje. Ni da je tata napisao oporuku 2019. gdje sve ostavlja sinu. Znali smo da je 2020. upisao sina na pola kuće. Kasnije je to preinačeno na po 1/3 sinu i 2 unuka. Kako smo u petak išli kod njih uzeti ostatak naših stvari, koje smo držali kod njih, napokon je brat pokazao tu oporuku i zadnji upis i da je tata s jednim unukom 2021. ugovorio dosmrtno uzdržavanje, tako da se odmah upisao. Najgore je što on uopće ne živi tamo nego živi u ZG, a tatu je zadnju godinu pazio šogor, kada je već bio jako loše. Nije im bilo dosta da su uzeli 1/2 i još bi dobili 1/2 ostatka nakon smrti, nego su tim ugovorom još smanjili ostatak imovine, tako da nužnim dijelom žena ne dobije ni 1/4 kuće, nego 1/3 manje, što je oko 17% kuće!

Na računu je ostala zadnja penzija, a ostalo su izvukli, vjerojatno prije smrti. Šogor je rekao da je tata raspodijelio neke novce od kojih mojoj ženi 20 % po njegovoj želji. To se nigdje ne spominje, ni da taj novac postoji. I da je 1/4 od procjene kuće toliko i toliko.

Žena je na to pošizila i rekla da je bezobrazno od njih kako su sve u tajnosti izveli i sad nude neku siću i da ide na sud, na što joj je rekao da nek ide, pa neće ni to dobiti. Tako da ne znam jesu li uopće htjeli nešto ponuditi ili je to bila navlakuša da odustane od nužnog dijela danas na ostavinskoj.

Kako imaju pravnicu za prijateljicu, mislim da su sve to dobro proučili i odigrali po njenim uputama. Tako da ćemo teško nešto dokazati, jer je i taj novac dignut prije smrti i da je to tražio tata. Ili će šutjeti o postojanju tog novca, to im dobro ide.

Kako nisam pravnik, ovo zaključujem prema čitanju savjeta na ovim stranicama i iskustva drugih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija